Potpredsjednica AAK

Potpredsjednica AAK Time Kadrijaj izjavila je da se suprostavljanje Albina Kurtija saveznicima ne sme posmatrati kao pobjeda zato što je zbog takve politike Kosovo, uz Rusiju, pod sankcijama EU, prenosi Teve1. Takođe je ocjenila da se dijalog mora da se prenese u novi format, koji zahtjeva obostrano priznanje.

„Svaka akcija koju preduzima Vlada Kosova bez konsultacija sa našim saveznicima ne može se smatrati pobjedom. To je zapravo nazadovanje. Videli smo da se za nekoordinisanu akciju kao što je primena sporazuma o registarskim tablicama nalazimo u ovoj situaciji kada je Kosovo sankcionisano. Danas su dvije zemlje sankcionisane od EU, to je Rusija zbog rata sa Ukrajinom i Kosovo zbog pogrešne politike Albina Kurtija“, rekla je Kadrijaj.

Ona je dodala da Kurti u nedostatku konkretnih rezultata četvorogodišnjeg mandata preduzima populističke akcije na sjeveru.

„Pošto smo u izbornoj godini i do datuma izbora nije ostalo mnogo, oni se bore da populizmom vrate poverenje građana, poručujući da se koncentrišemo na proširenje suvereniteta i integriteta u sjevernom dijelu zemlje. Akcije na sjeveru dio su kampanje. To je vlada koja nije imala učinak, bez kapitalnih ulaganja. Pogledajte četiri godine vlasti bez ikakvih infrastrukturnih projekata. Autoput koji vodi za Mitrovicu, za Gnjilane, za Podujevo, ulica Kijeve, nijedan projekat nije završen“, istakla je Kadrijaj.

Naglasila je da je reintegracija srpske zajednice na sjeveru moguća samo u skladu sa zakonima i Ustavom Kosova.

„Moraju se konsultovati svi zakoni i Ustav. Zakoni treba da se primjenjuju. Sada ne možemo da kad god oni hoće da se vrate u kosovske institucije ili kada neće da ih napuste, a uvijek se vode politikom Beograda“, kazala je Kadriju za Kosovo press.

Smatra da je potrebno reformatiranje dijaloga Kosova i Srbije i da se međusobno priznanje vrati u centar tog procesa.

„Dijalog mora da bude strukturisan, moraju da postoje principi u dijalogu i mora postojati stav o međusobnom priznavanju, da Srbija ne ometa evropsku agendu Kosova. Sada se kočimo zbog akcija (na sjeveru), udaljili smo se od evropske agende, jer imamo podršku savezničkih zemalja, bilo za članstvo u međunarodnim organizacijama ili nova priznanja“, rekla je Kadrijaj.

Naglasila je da je AAK spremna za izbore i da već radi na terenu sa koalicionim partnerima.

„Spremni smo, spremni smo. Stalno smo bili na terenu i u kontaktu sa ljudima. Vodimo sa pet opština sa najboljim mogućim gradonačelnicima, od kojih nijedna nije bliska korupciji i nastupamo kao opštine sa najvećom transparentnošću. Na terenu smo, imamo koaliciju sa Nismom i još dvije male stranke. Mi smo mobilisani, rano smo krenuli u akciju i vjerujem da smo bili iznenađenje ovih izbora“, smatra Kadrijaj.

Dodaje da očekuje da će AAK na predstojećim izborima dobiti više od 15 odsto glasova.

Izvor: Kosovo online/Teve1