Predsjednik PDK

Predsjednik Demokratske partije Kosova Memli Krasniqi izjavio je da su teme o sjeveru Kosova dio propagande premijera Albina Kurtija kako bi izbjegao razgovor o mnogo važnijim pitanjima, prenosi Gazeta express.

„Zaista je bolno što smo mi, sa Kurtijevom propagandom za sjever, ostali u zamci tih rasprava umjesto da govorimo o 1.000 drugih tema koje direktno utiču na naše živote. Umjesto da imamo deset članaka ili konferencija o nedostatku filtera na Kosovu jer to šteti nama, zdravlju naših porodica, djece i starih, mi moramo da pričamo o tome ko ide na Gazivode, ko igra na mostu i koje su radnje otvorene preko mosta. I to je možda važno, ali ne može da zauzima 80 odsto javnog prostora, a da je samo 20 procenata drugih tema sa kojima se mi kao građani svakodnevno suočavamo“, rekao je Krasniqi.

On je dodao da je PDK ušla u predizbornu trku kako bi pobedila, ali nije isključio mogućnost koalicija.

Međutim, isključuje mogućnost da bi to moglo da bude Samoopredjeljenje.

„PDK je ušla u trku da pobjedi na ovim izborima, da dobije povjerenje građana, da bude prva. Normalno poslije toga, ako ima prostora, da se razgovara sa strankama koje su bliske našim programskim, ideološkim i političkim uvjerenjima i sa programom koji (Bedri) Hamza ima. U principu nikada nismo imali ’crvene linije’ za saradnju sa drugim strankama jer na kraju krajeva svi smo mi glasači Kosova, svi smo mi Albanci. Ali, naše preferense su jasne, nema saradnje sa Samoopredjeljenjem jer je jaz između nas i u prošlosti i sada prevelik i taj dogovor ne bi uspeo“, kazao je Krasniqi.

On je dodao da će u fokusu biti građani i da je uvjeren da će stvorti albansku većinu koja će poštovati prava manjinskih zajednica.

On je poručio da će tokom predizborne kampanje PDK i njen kandidat za premijera, gradonačelnik Južne Mitrovice Bedri Hamza biti u svakom mjestu kako bi razgovarao sa građanima.

„Bićemo u svakom naselju, u svakom selu i gradu na Kosovu da se sastanemo sa građanima, da otvoreno i iskreno razgovaramo sa njima, o situaciji u kojoj se nalazimo io onome što vjerujemo da treba da se desi na Kosovu. Neophodno je ne ostati talac rasprava o prošlosti, već razgovarati o sadašnjosti i budućnosti. Hajde da razgovaramo o tome šta treba da uradimo sutra kao vlada da ponudimo perspektive i mogućnosti našim građanima, posebno našim mladim ljudima, da i ova velika dinamika njihovog odlaska sa Kosova prestane. Hajde da pričamo šta možemo da uradimo da poboljšamo zdravstvo, šta možemo da uradimo da pomognemo podizanju blagostanja građana, nasuprot enormnim cijenama i rastu koji se desio posljednjih godina, kako da pomognu biznis i privatni sektor“, rekao je on.

Izvor: Kosovo Online/Gazeta Express