Loš signal

Komora medicinskih sestara, babica i drugih zdravstvenih radnika Kosova navela je da je od januara ove godine do sada 227 medicinskih sestara zatražilo licencu potrebnu za rad van Kosova.

„Potvrđivanje Etičkog kodeksa zatražilo je 95 medicinskih sestara, dok je još 227 se prijavilo za plastificiranu licencu koja je neophodna za rad u inostranstvu“, navodi se u odgovoru Komore medicinskih sestara Kosova za Front Onlajn.

Bivši ministar zdravlja, ujedno i poslanik Demokratskog saveza Kosova Armend Zemaj, izjavio je povodom trenda odlaska medicinskih sestara da je ova pojava loš signal za budućnost zdravstvenog sektora.

On je zatražio konkretne akcije da se ovaj trend zaustavi, ističući da su brojke alarmantne i da se problem ne može svesti samo na brojke, već na posljedice koje će ovaj problem doneti u budućnosti.

„Loša uprava, bez plana i vizije, bez novih zakona ili bilo kakvih suštinskih reformi, pretvorila je zdravstveni sistem u nepodnošljivu radnu sredinu za svaku mladu osobu koja namjerava da radi i gradi karijeru u medicini“, zaključio je Zemaj.

Shemsedin Dreshaj, poslanik Alijanse za budućnost Kosova, ujedno i član skupštinskog odbora za zdravstvo, istakao je da se trend odlaska medicinskih sestara i dalje nastavlja, upravo zbog loših uslova rada i niskih plata.

„Trend bježanja medicinskih sestara se nastavlja, a glavni uzroci bega su uslovi rada i plaćanje jer nema inicijative Vlade da se poboljšaju uslovi za zapošljavanje lekara“, rekao je Dreshaj.

Izvor: Kosovo online/ Front online