Tranzicija u vojsku

Ministar odbrane Ejup Maqedonci rekao je da je proces transformacije Bezbednosnih snaga Kosova u vojsku u drugoj fazi. Dodaje da je u sveobuhvatnom planu tranzicije predviđeno da BSK ima i helikoptere, što se očekuje u trećoj fazi, a to znači od 2025. do 2028. godine.

Maqedonci je kazao da Velika Britanija podržava BSK u postizanju ciljeva druge faze tranzicije, za koju se očekuje da će kulminirati validacijom tri pešadijska puka BSK-a, koji će biti spremni da nose njihov ključni zadatak, a to je zaštita suvereniteta i teritorijalnog integriteta.

"Nalazimo se u šestoj godini sveobuhvatnog plana tranzicije ili u drugoj fazi, jer je sveobuhvatni plan tranzicije BSK-a, sačinjen u saradnji sa SAD, podeljen u tri faze. Prva faza je bila od 2019. do 2022. godine, gde je glavni fokus  bio sastavljanje sve potrebne doktrine, neophodne dokumentacije za rad Ministarstva odbrane i Bezbednosnih snaga Kosova, odobravanje programa obuke BSK-a. Kao i sastavljanje zahtjeva za sisteme naoružanja i drugu opremu za potrebe BSK-a", ispričao je Maqedonci.

Kako kaže, nakon druge faze počinje treća prelazna faza, koja počinje od 2025. godine, a koja obuhvata izgradnju posebnih kapaciteta za BSK, što su borbena podrška, borbena podrška u službama, vazdušna podrška kao i PVO.

"Trenutno ostvarujemo ciljeve predviđene sveobuhvatnim planom tranzicije, tokom prošle godine u okviru vježbe 'Defender Europe 2023' osposobljen je prvi pešadijski puk za borbene dužnosti. Ove godine, tačnije u jesen ove godine, drugi pešadijski puk će biti osposobljen za izvršavanje borbenih zadataka. A 2025. godine biće validiran treći pešadijski puk kako bi se završila druga faza tranzicije", rekao je.

Maqedonci kaže da su uz podršku Vlade Kosova, uz povećanje budžeta i uz dodatni budžet, uspeli da u ovoj fazi imaju mnogo sistema naoružanja i druge opreme.

Prema njegovim riječima, ovi uređaji su dronovi Bajraktar kao i razni PVO sistemi uključujući minobacače 120 milimetara, i razne mitraljeze, od kojih su neki planirani da budu nabavljeni u trećoj fazi tranzicije gdje bi trebalo da bude izgradđen pun vazdušni kapacitet.

Maqedonci dodaje da je sveobuhvatnim planom tranzicije predviđeno da BSK ima i flotu helikoptera, što će biti urađeno od 2025. do 2028. godine.

"Ova flota će biti raspoređena u trećoj fazi tranzicije, što znači od 2025. do 2028. godine. Bićemo snabdeveni helikopterima kako bismo završili ovaj operativni aspekt BSK. Obično sa našim partnerima, posebno sa SAD, kontinuirano generišemo opcije za kupovinu helikoptera, Pored zadataka podrške transporta za naše trupe, imaće priliku da izvode i operacije medicinske evakuacije, kao i druge operacije vojne podrške civilnim vlastima", rekao je.

Maqedonci je rekao da je učinak oficira, podoficira i vojnika BSK-a na obuci, u programima vojnog obrazovanja i na vežbama u partnerskim zemljama veoma visok. 

Dodao je da pripadnici BSK obučavaju ukrajinske regrute koji su deo grupe instruktora u operacijama Interfleks u Ujedinjenom Kraljevstvu.