Novo rukovodstvo EU

Bivši portparol NATO-a tokom rata na Kosovu Jamie Shea, komentarisao je političku situaciju u zemlji i trenutne odnose između Kosova i Evropske unije dok je premijer Albin Kurti ove nedelje boravio u Briselu.

Shea je izjavio da je Kurti poslušao savjet EU da ne otvara most na Ibru za saobraćaj i dodao da bi, kada novo rukovodstvo EU preuzme dužnost, sankcije protiv Kosova mogle biti ukinute ove jeseni. Takođe je to povezao sa nastavkom dijaloga između Kosova i Srbije u Briselu.

"Premijer Kurti je ove sedmice u Briselu, gdje svakako može da lobira za ukidanje sankcija EU. Poslušao je savjet EU da ne otvori most u Mitrovici za saobraćaj. Međutim, novo rukovodstvo EU još nije preuzelo dužnost nakon izbora za Evropski parlament u junu. Nova Komisija je imenovana. Dijalog Beograd-Priština trebalo bi uskoro da se nastavi. Stoga očekujem da sankcije EU protiv Kosova budu ukinute kasnije ove jeseni, pod uslovom da na sjeveru vlada mir i da Priština uloži napore da reintegriše Srbe u policiju, pravosuđe i lokalnu administraciju. Vučić je pozvao da se to desi i to će biti test za njega da radi konstruktivno na sprovođenju tog procesa", rekao je Jamie Shea u jučerašnjem intervjuu za RTKlive.