Poznavaoci prilika

Poznavaoci političkih prilika ocjenjuju da je napredak to što Vlada Kosova nastoji da sprovede zakon na sjeveru, ali bi, kako ističu, više pažnje trebalo posvetiti diplomatiji i koordinaciji sa međunarodnom zajednicom s obzirom na to da je zbog jednostranih odluka narušena pozicija Kosova na globalnom nivou, prenosi Gazeta Blic.

Advokat Bardyl Hasanpapaj ukazao je na značaj bliske saradnje Kosova i međunarodnih saveznika, ističući da otvaranje mosta preko rijeke Ibar ne bi trebalo da se radi bez koordinacije sa njima.

Uprkos naporima Kosova da stabilizuje situaciju na sjeveru poslije napada u Banjskoj, jednostrano preduzete mjere su, ističe, pogoršale odnose sa Evropskom unijom, zbog čega su sankcije ostale na snazi.

"Nažalost, Kosovo i dalje ostaje pod sankcijama EU. Srbija je sprovela akciju u Banjskoj, ceo demokratski svijet je očekivao posljedice, ali se to nije desilo. Dok ostajemo pod sankcijama, Srbija nije dobila nikakvu kaznu", naveo je Hasanpapaj za Dukađini.

Dodao je da je Kosovo postiglo značajan napredak na terenu, ali da je sada vrijeme da se obnovi bliža komunikacija sa saveznicima.

Naveo je da je, uprkos poboljšanju situacije na severu i uspostavljanju vlasti u toj oblasti, pozicija Kosova na međunarodnom planu loša.

"Kosovo treba da se posveti napretku u diplomatiji. Prvi znaci ovog napretka pojavili su se u Berlinskom procesu, gde je bilo nekih pozitivnih signala", ocjenio je Hasanpapaj.

Advokat Shkelzen Sopjani oštro je kritikovao vladu zbog neuspjeha u spoljnoj politici, ističući potrebu za radikalnom promenom pristupa.

"Često nešto obećamo, a ponašamo se drugačije i to nas čini nepouzdanim. U međunarodnim odnosima, biti u pravu ne garantuje uspjeh, zavisi od toga koliko uspete da materijalizujete tu prednost", rekao je Sopjani.

Ukazao je da postoji potreba za suštinskom promenom načina na koji Vlada Kosova sarađuje sa partnerima.

Komentarišući bezbjednosnu situaciju na sjeveru, Sopjani je naglasio da je prisustvo Kfora garancija za sprečavanje bilo kakve eskalacije.

"Iako Srbija ima vojnu grupaciju oko granice sa Kosovom, prisustvo Kfora onemogućava pogoršanje bezbjednosne situacije. Međunarodne snage, posebno one SAD, Britanije i Turske, spremne su da deluju odlučno da se održi mir u regionu", rekao je Sopjani.

Uputio je kritiku vlasti na Kosovu zbog izjava zvaničnika o mogućem riziku od napada iz Srbije, ukazujući da takva retorika samo narušava imidž Kosova u međunarodnoj areni i ometa dolazak stranih investicija.

Izvor: Kosovo online/Gazeta Blic