U ovom trenutku...

Direktor Savjeta evropskih investitora Emruš Ujkani ocjenio je da sada nije trenutak u kojem se može očekivati ukidanje kaznenih mjera EU prema Kosovu budući da je u toku predsjedavanje Mađarske, koja se, kako ističe, tome protivi.

"U ovom trenutku imamo ne baš pogodnu situaciju, koja nam ne ide u prilog. EU predvodi zemlja koja nema dobro definisanu spoljnu politiku i ima problema sa vođenjem predsjedavanja EU", kazao je Ujkani za Teve 1.

Smatra da pitanje ukidanja mjera prema Kosovu treba da se pokrene na nivou Evropske komisije.

"Inicijativa mora doći od Evropske komisije jer ona ima pravnu inicijativu, ali u okviru Savjeta ministara EU pripada zemlji koja predsjedava i ima informacija da je Mađarska jedna od zemalja koje blokiraju ukidanje sankcija", naveo je Ujkani.

Ujkani kaže da su akcije Evropske unije prema Kosovu bile više političke, te da Kosovo treba da ima bolju koordinaciju sa članicama Unije.

Izrazio je uvjerenje da će EU vremenom postati fleksibilnija prema kosovskoj strani kada je riječ o primjeni sporazuma u okviru dijaloga, te da će nastojati da i druga strana ispunjava svoje obaveze.

Smatra da će EU koristiti finansijske instrumente u okviru Plana rasta za Zapadni Balkan kako bi primorale aktere u dijalogu da sprovode dogovoreno.

"Finansijski instrumenti koji se nude Zapadnom Balkanu prvenstveno su namenjeni stvaranju političke stabilnosti, ekonomskom razvoju i ispunjavanju standarda Evropske unije. S tim u vezi, nelogično je očekivati i ulagati u zemlju u kojoj potencijalno ima problema", primjećuje Ujkani.

Kada je riječ o reformama kao uslovu za korišćene sredstava iz Plana rasta, Ujkani naglašava da Kosovo nije u lošoj poziciji.

"Optimista sam da nećemo biti taoci i da nećemo biti dalje sankcionisani. Neke sankcije već imamo, ali ne vjerujem da će biti potrebe za drugim", zaključio je Ujkani.

Izvor: Kosovo online/TEVE1