Upozorenje ekonomista

Ekonomski eksperti ukazuju da bi zabrana uvoza robe iz Srbije mogla da ima dalekosežne posljedice po Kosovo, imajući u vidu da zemlje Zapada upozoravaju da Kosovo tom odlukom blokira Ceftu, zbog čega postoji mogućnost da bude isključena iz Berlinskog procesa.

Izvršni direktor Balkanske grupe za izradu politika Naim Rashiti rekao je za Glas Amerike da Kosovo ne sme da propusti priliku da unapredi saradnju sa zemljama regiona kroz Berlinski proces.

"Kosovo ima mnogo problema sa Ceftom i mi se, kao organizacija, protivimo tome da se Kosovo još uvijek u ovim agendama naziva Unmikom i mora se učiniti sve da se to ukloni, ali istovremeno Kosovo mora da sačuva vrijednosti koje ima, da bude otvoreno i bude teritorija slobodne trgovine, demokratske institucionalne saradnje sa Zapadom jer samo tako može da opstane", ukazao je Rashiti.

On izražava uvjerenje da Kosovo neće biti isključeno iz regionalnih inicijativa, već da će izgubiti uticaj u okviru njih.

"Ne vjerujem da će se to desiti jer je teško zamisliti da će lideri zemalja sjesti u njemačkoj kancelariji i potpisati sporazum bez prisustva svih. Uvjeren sam da će na kraju i Njemačka i Kosovo uložiti više napora. Berlin neće izostaviti Srbiju, tako da Kosovo mora proaktivno da prethodi izradi agende, da je dobro oblikuje, da korektno komunicira sa liderom ovog procesa, ali i sa drugim zemljama", kaže Rashiti.

Ocjenjuje da je Berlinski proces ostao jedina važna evropska agenda za Zapadni Balkan, koja uključuje sve zemlje regiona i tretira ih ravnopravno.

Shodno tome, kaže on, insistiranje Kosova na reciprocitetu je politički legitimno, ali dugoročno nije ispravan pristup.

"Aktuelne mjere su mjere koje se poklapaju sa dva prioriteta vlasti. Vlada je kada je došla na vlast proklamovala reciprocitet i to je osnova političkog stava, a drugi je o bezbjednosti poslije Banjske. Potrebno je prvo se boriti za lobiranje i unapređenje ovih regionalnih agendi za mobilizaciju partnera za borbu protiv Srbije, pa otkloniti mjere ali ne odustajte od svojih zahtjeva i onda možete kreirati agende koje zahtjevaju uspostavljanje reciprociteta ili rješavanje bilateralnih pitanja u okviru drugih mehanizama ili uspostavljanje novih mehanizama", naveo je Rashiti.

Kako kaže nema napretka Kosova bez koordinacije sa međunarodnim saveznicima.

"Svi ovi procesi proširenja suvereniteta, reciprociteta, regionalne saradnje, povećanja prisustva Kosova i članstva u međunarodnim organizacijama biće bolje ostvareni u saradnji sa međunarodnim saveznicima. Nije savršeno, ove zemlje imaju različite agende, često imaju kontradiktorne agende, kao što smo vidjeli, favorizuju Srbiju u određenim fazama, međutim, primarni cilj Kosova je konsolidacija državljanstva iznutra i spolja, što mi nećemo biti u stanju da postignemo bez međunarodnog faktora to se može razumeti danas ili poslije deset ili petnaest godina nema drugog izbora", ocjenjuje.

U saopštenju koje je Vlada Kosova uputila Glasu Amerike, navodi se da "Kosovo podržava regionalnu saradnju i produbljivanje ekonomske integracije kroz Berlinski proces, na osnovu principa jednakosti, reciprociteta, vrijednosti i pravila EU".

"Na jučerašnjem sastanku sa predsjednicom Evropske komisije Ursulom von der Layen, premijer Kurti je izrazio posvećenost Vlade Kosova novim sporazumima u okviru ovog procesa, i istovremeno istakao važnost pune implementacije četiri sporazumi o mobilnosti potpisani u Berlinu i Tirani", navodi se u u saopštenju.

Iz Vlade Kosova dodaju da se radi na deblokadi Cefte kao važnog mehanizma u implementaciji zajedničkog regionalnog tržišta, kako bi se osigurala direktna zastupljenost i ravnopravnost strana.

Predsjednik Trgovinsko-industrijske komore Skender Krasniqi smatra da bi Vlada trebalo da iskoristi ovu situaciju da, pored ukidanja zabrane uvoza robe iz Srbije, ponovo pregovara o svom Cefta sporazumu, koji je potpisao Unmik u ime Kosova 2006. godine.

"Kosovo je jedina zemlja koja je potpisala Cefta sporazum, a da nije zaštitila nijedan proizvod, što je uticalo da se uvoz iz ostalih zemalja poveća, ali ne i izvoz naših proizvoda u zemlje Cefta. To je stalna greška ove i svih vlada na Kosovu, koje nikada nisu započele ponovno pregovaranje o Cefta sporazumu i početak zaštite proizvoda koje imamo koji su konkurentni na tržištu", ukazao je on.

State department u Izvještaju o klimi poslovanja na Kosovu i Izvještaju o napretku Kosova za 2023. godinu kritikuje zabranu uvoza srpske robe, ocjenjujući da je to u suprotnosti sa duhom Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, i da je "izazvalo veliku konfuziju kod uvoznika i negativno uticao na kompanije u vlasništvu stranih subjekata na Kosovu, zbog poremećaja u lancu snabdjevanja".

Izvor: Kosovo online/Glas Amerike