Potpredsjednik LDK

Potpredsjednik Demokratskog saveza Kosova Lutfi Haziri smatra da je za zastoj u dijalogu sa Srbijom, kao i za prijetnje Kosovu isključenjem iz Berlinskog procesa, odgovoran isključivo premijer Albin Kurti, koji je, kako kaže, jednostranim potezima izolovao i potpuno narušio sliku Kosova na međunarodnom planu.

Haziri kaže da premijer "radi na ruku" srpskoj strani.

"Skandalozno je, oktobar je 10. godišnjica Berlinskog procesa. Kosovo je bilo najangažovanija zemlja od kada se vodi proces na Zapadnom Balkanu. Bili smo ravnopravno tretirani, aktivno smo učestvovali i imali smo koristi. Na 10. godišnjicu inicijative Kosovu se prijeti isključenje zbog neispunjavanja obaveza. Nema potrebe da Srbija lobira da nas ukloni iz procesa. Mi sami radimo posao za druge. Sve što se dešava odraz je politike ove vlade koja stvara negativnu sliku o Kosovu", rekao je Haziri za Dukađini.

Smatra da su odluke Albina Kurtija u potpunoj suprotnosti sa interesima Kosova.

"Prisustvo premijera na radnim ručkovima sa Zapadnim Balkanom i na samitima na kojima se razgovara o Zapadnom Balkanu su jedina vrata koja su preostala ovoj Vladi. Svakim danom Kosovo postaje sve više politički izolovano", primjećuje Haziri.

Prema njegovim riječima za neuspjeh procesa dijaloga nisu krivi partneri, već premijer Kurti, koji održava strategiju nedostatka koordinacije sa saveznicima.

Izvor: Kosovo online/Dukagjini