Nezavisni poslanik

Nezavisni poslanik u Skupštini Kosova Haki Abazi ocjenio je da će predsjednica Kosova Vjosa Osmani završiti svoju političku karijeru ukoliko javno ne iznese jasan stav o potezima koje povlači premijer Albin Kurti, kada je riječ o njihovom koalicionom sporazumu i saradnji.

Abazi je istakao da Kurti konstantno "ucjenjuje" listu Guxo.

"Ako neko ide ka kraju svoje političke karijere, to je Vjosa Osmani ukoliko jasno ne izađe sa stavom prema Kurtiju i ucjenama koje je on napravio na zajednički sporazum", rekao je Abazi za Klan Kosova.

Smatra i da će Samoopredjeljenje i PDK formirati postizbornu koaliciju.

"Ne želim ovdje da prognoziram, ali jasno je da imamo flert između Samoopredjeljenja i dijela PDK, koji čeka, ili već postoji dogovor o postizbornoj koaliciji. To se vidi na osnovu izvještaja LDK", ukazao je Abazi.

Govoreći o svom političkom angažmanu, rekao je da će i ubuduće biti dio političkih procesa, te da nema namjeru da napusti Kosovo.

"Realno je da mogu da budem dio liste koja pokušava da promjeni strukturu u parlamentu i u izvršnoj vlasti. Šanse su i 50 odsto da ću biti van liste za trku za poslanika. Ne namjeravam da napustim Kosovo, niti namjeravam da se odvojim od politike, u punom smislu, niti namjeravam da ćutim pred važnim fazama kroz koje će naša zemlja proći", poručio je Abazi.

Govoreći o izborima u SAD, spomenuo je i da je američki predsjednik Joseph Biden pomogao da se njegov (Abazijev) otac oslobodi iz zatvora u Srbiji.

Nakon toga je, kako kaže, komunikacija između njih nastavljena „preko običnih ljudi“.

"Koliko mogu, smatram Bidena prijateljem, jer mi je direktno pomogao u vezi sa puštanjem mog oca iz zatvora u Srbiji, dok je bio potpredsjednik Baracku Obami. Znam ga od 2002, nastavili smo komunikaciju preko običnih ljudi koji su i ovdje bili zaduženi za procese", rekao je Abazi i dodao da je da je zadovoljan što je Biden smogao hrabrosti da „očisti put“ i što ima kandidatkinju poput Kamale Harris.

Izvor: Kosovo online/Klan Kosova