Portparol Vlade

Kosovo je ispunilo sve uslove za ukidanje kaznenih mjera EU, koje su prošle godine uvedene zbog nepreduzimanja koraka za deeskalaciju na sjeveru, izjavio je portparol Vlade Kosova Perparim Kryeziu povodom toga što Brisel još uvijek nije doneo zvaničnu odluku o ukidanju tih mjera i pored preporuka visokog predstavnika EU Josepa Borrella od prije tri mjeseca.

Kryeziu je izrazio nezadovoljstvo zbog nereagovanja EU po pitanju ukidanja sankcija Kosovu, te dodao da, sa druge strane, Srbija nije trpela nikakve posljedice zbog događaja u Banjskoj, piše RTV 21.

Podsjetio je da je premijer Albin Kurti tokom radnog ručka sa predstavnicima EU, koji je organizovala predsjednica Evropske Komisije Ursula von der Layen, uputio apel za ukidanje kaznenih mjera prema Kosovu.

"Prema svakom parametru, deeskalacija u četiri opštine na sjeveru zemlje već se dogodila. Stekli su se uslovi za deeskalaciju, utvrđeni izvještajem Borrella, a situacija je mirna i na terenu. S druge strane, prošlo je godinu dana od terorističkog i paravojnog napada u Banjskoj, za koji, bez obzira na izvještaje i svjedočenja institucija zemlje, a sada i optužnicu specijalnog tužilaštva, EU nije zvanično sankcionisala Beograd. Evropska unija ima sve razloge da ukloni mjere. Premijer Kurti juče je tokom ručka na poziv predsjednice Evropske komisije Ursule von der Layen pozvao Evropsku uniju da ukloni restriktivne mjere na Kosovu. Svako odlaganje samo produbljuje nepravdu", rekao je Kryeziu.

Izvor: Kosovo online/RTV 21