Novi dizajn

Predsjedništvo Skupštine Kosova je usvojilo logo na kojem je simbolično, u obliku zastave Kosova, prikazan raspored sjedenja poslanika, predsjednika i potpredsjednika parlamenta, kao i članova Vlade.

Logo je usvojen na osnovu izbora stručnog žirija u skladu sa Uredbom, saopštili su iz Skupštine Kosova.

Prema Poslovniku Skupštine, logo se postavlja u prostorijama Skupštine, u poslaničkim kancelarijama, u internim dokumentima i aktima, u komunikaciji poslanika sa trećim licima, u publikacijama i aktivnostima koje organizuje skupština.

"Simbol kuće u logotipu Skupštine simbolizuje glavnu zgradu države, Skupštinu, kao najviše zakonodavne i predstavničke institucije Kosova. Donji dio logotipa simbolizuje redove poslaničkih mjesta u Skupštini Kosova, dok srednja linija u gornjem djelu simbola predstavlja sjedište predsjednika i potpredsjednika Skupštine. Linije sa strane, kao i u gornjem djelu, simbolizuju sjedišta članova vlade", navodi se u saopštenju.

Sa sjedinjenjem svih dijelova, simbol odražava mapu Kosova u sredini, koja zajedno sa zvijezdama simbolizuje zastavu Kosova.

Ipak, kosovski dizajner Agi Haxhimurati ukazao je da je novi skupštinski logo gotovo identičan kao i amblem Međunarodnih arapskih izložbi, organicije koja se u glavnom gradu Saudijske Arabije, Rijadu, bavi planiranjem izložbi.

"Arapi se pitaju koliko je 'autentičan' novi logo Skupštine Kosova! Kosovo i priče koje se ponavljaju", napisao je ovaj dizajner na Facebooku, gdje je objavio i logo arapske organizacije.

Izvor: Kosovo Online