Strah od destabilizacije regiona

Premijer Albin Kurti tvrdi da je Zapad previše tolerantan prema Srbiji iz straha od destabilizacije regiona, a da Kosovo zbog toga, kako kaže, "plaća cijenu", prenosi Radio Slobodna Evropa.

Kurti je u izjavi za Reuters uputio kritiku na račun zapadnih zemalja i EU jer se protive sprovođenju kosovskih zakona i uspostavljanju reda na sjeveru.

Smatra da veza Beograda i Moskve izaziva zabrinutost kod zapadnih zemalja, te je njihov odnos prema Srbiji veoma oprezan.

"Zapad je veoma pažljiv prema Srbiji i tjera Kosovo da plati za ovo, a to nije u redu. Mislim da se ugađanje Srbiji [zapada] tokom dvije i po godine otkako je počela ruska agresija u Ukrajini ne isplati, pa neko treba da kaže dosta", izjavio je Kurti.

Kurti smatra da zapadni lideri i diplomate griješe jer se trude da unaprede odnose sa Beogradom.

"Srbija je takođe našla partnere na Zapadu zbog straha i zabrinutosti koje neke diplomate imaju da bi destabilizacija mogla da se ponovi. Prije rata u Ukrajini vidio sam da su neke zapadne diplomate veoma opuštene, sada su isti veoma uplašeni. Mislim da su pogrešili tada i griješe sada", ocijenjuje premijer.

Kurti je uputio kritiku EU zbog nereagovanja na to što srpska strana krši sporazume iz Brisela i Ohrida.

"Brisel mora da igra ulogu sudije koji duva u pištaljku kad god dođe do kršenja sporazuma. Ono što smo vidjeli ove dvije godine jeste da Brisel nije reagovao kada je Beograd prekršio sporazum. Želimo da Brisel izvrši pritisak na Srbiju da poštuje sporazum i da se dobrom voljom i konstruktivno angažuje u njegovoj punoj primjeni", poručio je Kurti.

Govoreći o mostu na Ibru, premijer kaže da Srbija to pitanje koristi kako bi nastavila sa politikom podjela.

"Srbija želi da most u Mitrovici ostane zatvoren jer želi da održi živim san o podjeli Kosova. Želi da pretvori most preko Ibra u novu granicu. To se neće dogoditi", tvrdi on.