Poslanica LDK

Poslanica Demokratskog saveza Kosova Hikmete Bajrami tvrdi da se nezaposlenost na Kosovu smanjila zbog činjenice da je veliki broj zaposlenih, kao i nezaposlenih lica napustio Kosovo, prenosi Reporteri.

Bajrami kategorički negira da je stopa nezaposlenosti na Kosovu pala na četiri odsto, kako tvrdi vladajuća partija Samoopredjeljenje.

Bajrami ističe da je prema podacima Agencije za statistiku Kosova, nezaposlenost na Kosovu 10,9 odsto. Ona objašnjava da ova cifra ne uključuje 694.413 građana koji su klasifikovani kao "neaktivni na tržištu rada“.

"Prema navodima Agencije za statistiku Kosova, koja radi u okviru Kabineta premijera, Anketa o radnoj snazi za 2023. godinu (posljednja koju je objavila ASK), nezaposlenost na Kosovu je 10,9 odsto, ali u ovoj nezaposlenosti mnogi se ne računaju kao nezaposleni. Čak 694. 413 građana koji nisu aktivni na tržištu rada, samo zbog toga što nisu prijavljeni u kancelarijama Zavoda za zapošljavanje, kod Ministarstva finansija, rada i transfera“, kazala je Bajrami.

Ona dodaje da ti građani nemaju koristi od prijavljivanja u biroe za zapošljavanje.

"Zašto da se prijavljuju u biroe za zapošljavanje?" Da li ih ova kancelarija plaća? Može li i  naći posao? Ne", zaključuje Bajrami.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri