Ministar odbrane

Ministar odbrane Kosova Ejup Maqedonci rekao je da naoružavanje Srbije vidi kao destabilizaciju regiona i sprečavanja njegove integracije u EU i Nato, kao i prijetnju integritetu i bezbjednosti građana, prenosi Ekonomija onlajn.

On je rekao da prijetnje na Kosovu postoje, zbog činjenice da „terorističke grupe na čelu sa Milanom Radoičićem, koji su izveli teroristički napad na Kosovu“, slobodno lutaju, treniraju i sprovode aktivnosti po Srbiji.

„S obzirom na to da je nakon napada 24. septembra najveći dio grupe koju je predvodio Radoičić otišao u Srbiju, normalno je da se opasnost na našoj teritoriji smanjila. Ali uvijek postoji rizik da grupe poput Radoičićeve grupe, i same Radoičićeve grupe, razviju slične terorističke aktivnosti sa političkim ciljevima, koje uvijek podržavaju strukture u Srbiji. Dok Radoičićeva grupa i druge kriminalne i terorističke grupe slobodno kruže Srbijom, štaviše, tamo se obučavaju i sprovode svoje aktivnosti, procjenjujemo da sličnih rizika i dalje može biti“, kazao je Maqedonci.

Poručio je da su sada stvoreni mnogi preduslovi da se to ne dogodi i da su te preduslove stvorile kosovske institucije ali i pojačano prisustvo trupa Kfora duž granice sa Srbijom.

Dalje je dodao da Srbija nastavlja da ima „hegemonistički pristup u odnosu na Kosovo i druge susjedne zemlje“. Prema njegovim riječima, Srbija i dalje drži oko 70 odsto njenih vojnih kapaciteta na jugu i 48 baza srpske vojske i žandarmerije duž granice sa Kosovom.

„Ovaj pristup se često prevodi u različite aktivnosti poput diplomatskih, ekonomskih, dezinformacionih, kao i vojnih i podrške nekonvencionalnim jedinicama i terorističkim grupama, kao što je bio slučaj Radoičićeve grupe. Same zalihe naoružanja koje Srbija dobija iz zemalja istoka je pokazatelj agresivnog pristupa Srbije u odnosu na susjede", rekao je on.

Ove postupke Srbije, ministar odbrane povezuje sa podrškom Rusije, opisujući je kao pokušaj destabilizacije regiona i sprečavanja njegove integracije u EU i Nato, integriteta i bezbjednosti njenih građana.

„Na primjer, borbeni avioni su ofanzivna sposobnost, ali čak i dronovi samoubice koji se proizvode u srpskim fabrikama su ofanzivna sposobnost. Normalno, naša zemlja kao demokratska zemlja nema namjeru da gradi vojne kapacitete za napad na bilo koji ugao i u tom pogledu smo sve jači, ali uvijek da zaštitimo Kosovo, da zaštitimo njegov integritet i teritoriju, da zaštitimo naše građane, bez obzira na etničku ili vjersku pripadnost. Ovo osnaživanje nas je natjeralo da ne osjećamo strah pred ovim prijetnjama, već da uvijek budemo oprezni i oprezni kako bismo se razvijali, organizovali i jačali za potrebe odbrane naše zemlje“, rekao je on.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online