Potrebni održivi projekti

Biznismen i bivši član Vlade Kosova Gazmend Abrashi ocjenio je da je Kosovo u lošoj ekonomskoj situaciji zato što se više bavi politikom, a vrlo malo ekonomijom, razvojnim projektima i javno-privatnim partnerstvom, prenosi Telegrafi.

„Imamo ozbiljne ekonomske probleme. Skupština Kosova je katastrofa koja ima samo formu, ali nikada sadržaj. Kosovu su potrebni održivi ekonomski projekti, projekti koji će gurati zemlju naprijed za 50 godina. Ne gledamo dalje od asfalta koji treba da se poploča i molimo za glasove”, rekao je Abrashi.

On je kritikovao odnos vlasti prema javno-privatnom partnerstvu.

„Javno-privatno partnerstvo ne funkcioniše. Logika današnje politike je sljedeća: Što manje projekata gradite, to manje neko ima elementa da se bavi vama“, rekao je on.

Kao jedan od mogućih razvojnih projekata ponudio je izgradnju železničke mreže i povezivanje Kosova sa TAP gasom iz Azerbejdžana.

Naglasio je da jedino Kosovo u jugoističnoj Evropi nema gasovod.

Komentarišući mogućnost isključenja iz Cefta sporazuma, Abrashi kaže da je potpisivanje bilo „kardinalna greška“.

„Kosovo godišnje gubi oko 600 miliona eura od Cefta sporazuma, a da nema konkretne koristi“, tvrdi Abrashi i dodaje da to pokazuje nulti rezultat ovih sporazuma i povećanje cijena usljed smanjenja carina.

Izvor: Kosovo Online/Telegrafi