Posljedica nemara

Direktor Savjeta evropskih investitora Emrush Ujkani izjavio je da je Kosovo u izvještajima u okviru Cefte – diskriminisano, dodajući da je to posljedica nemara, prenela je Koha.

On je naveo i da Kosovo ne treba da pravi kompromis u odnosima Srbijom, već da postignuti dogovori moraju da se primjenjuju.

Ujkani je za KTV rekao da je Kosovu potrebno više koordinacije sa savezničkim zemljama, jer nema druge opcije, za razliku od Srbije, koja, prema njegovim riječima – "ako ode sa Zapada, ima Kinu ili Rusiju".

"Na Kosovo se primjenjuju sankcije koje podrazumjevaju određena ograničenja i dovode Kosovo u tešku situaciju. Moramo da sagledamo zašto je došlo do ovoga. Suočavamo se sa drugom situacijom. Kosovo od 1999. godine, nažalost, nije uspjelo da efikasno proširi vlast na sjever i bio je znak pitanja koliko će ova situacija trajati", rekao je Ujkani.

On je dodao da među zemljama Zapadnog Balkana Srbija ima najpovoljniju poziciju "jer nema problema sa granicama".

"Moramo da sprovedemo ono što je postignuto i da idemo naprijed. Čak su i koraci ka sjeveru dio Sporazuma. U jednoj zemlji nemoguće je imati dva paralelna sistema i to ne treba dozvoliti", smatra Ujkani.

Koordinacija sa saveznicama, kaže, ne bi značila nove kompromise.

"Koordinacija ne znači kompromis, treba imati pojačanu koordinaciju i ne praviti kompromise. Ne govorimo o kompromisima. Postoji dogovor, imamo i onaj iz 2022. Taj sporazum predviđa sve što je bilo moguće i kompromisa ne može biti", uvjeren je Ujkani.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore