Politički analitičar

Politički analitičar Agim Sopi kazao je da Evropa i SAD vide Srbiju kao glavnu i vodeću zemlju sa kojom se razgovara, dok je Kosovo za njih periferija, prenosi Koha.

"Oni vide Srbiju kao glavnu državu sa kojom se razgovara, mi smo periferija", kazao je Sopi.

Prema njegovim riječima, Kurti je uspio da uspostavi policijski suverenitet na sjeveru i dobro je što je "izbacio Radoičića", ali da ništa nije ponudio van granica suvereniteta.

"Kurti je samo implementirao sporazume kao odluku za Zajednicu srpskih opština koja bi kasnije bila stvorena", rekao je Sopi.

Politički analitičar Fidan Ukaj rekao je da su sve akcije premijera Albina Kurtija na sjeveru zemlje za političku upotrebu.

"Kurti i Samoopredjeljenje započeli su predizbornu kampanju prije više od godinu dana. Kad ovo kažem, mislim na akcije koje međunarodni faktor naziva jednostranim akcijama, a što je dokazano nedavno i ovim video snimkom koji se pojavio, a koji odražava sve radnje, zatvaranja opštinskih objekata, što je trebalo da budu profesionalne akcije institucija, a ne ministar Sveçla ode pred policiju i tužioca da zatvori opštinu", kazao je Ukaj.

Kako dodaje, to najbolje pokazuje da su Pokret Samoopredjeljenje i premijer Kurti razmišljali o ovoj kampanji, da je nastavljaju.

"Pokret Samoopredjeljenje, premijer Kurti zloupotrebljava svaki zamah. To nas je i dovelo u sukob sa međunarodnim faktorom, prvi put imamo sankcije. Nikada se u istoriji Kosova nije desilo da Kosovo ima sankcije“, rekao je Ukaj.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore