Politički analitičar

Politički analitičar Albinot Maloku ocjenio je da zahtjev Kosova za članstvo u Evropskoj uniji nije prošla "ni prvu kancelariju EU" i da bi nova administracija Evropske komisije mogla ozbiljnije da pristupi ovom pitanju, ali da je potrebno ispuniti čitav niz kriterijuma koji još nisu ni započeti, prenosi Teve1.

"Sa novom administracijom Evropske unije posebno bi bilo neophodno da se visoki predstavnik konkretnije zalaže za Evropsku uniju i Kosovo. Ali, nije potrebna samo želja, moraju da se prođu testovi, faze, da se ispune predočeni kriterijumi, a mi nismo nigdje u ovom procesu“, rekao je Maloku.

On je dodao da EU do sada nije obraćala pažnju na zahtjev Kosova iz 2022. godine, ali da ni Kosovo nije ništa činilo da se to promjeni.

"Bojim se da aplikacija nije prošla ni prvu kancelariju EU, gdje se ti zahtjevi podnose. Evropska unija nije obraćala pažnju na ovo pitanje. Mi smo smatrali da treba da prođe izvesno vrijeme, jer je dovoljna volja Kosova za članstvo u EU. Ali, nije bilo zalaganja sa druge strane po ovom pitanju i Kosovo ostaje bez pokretanja procedura, bez svih tih okolnosti kroz koje jedna zemlja mora da prođe za članstvo u Uniji“, kazao je Maloku.

Izvor: Kosovo online/Teve1