Zastoj

Profesor Ustavnog prava na Univerzitetu u Prištini Mazllum Baraliu izjavio je da je Brisel adresa za sve sporove koje imaju Beograd i Priština, ocijenjujući da je "junaštvo kada se sedne i razgovara sa protivnikom“.

"Mislim da trebaju i Vučić i Beograd, i Priština i Kurti, i ostali koji se sastaju da tamo u Briselu razrješavaju ono što je sporno između njih. Šta je ostvareno, a šta nije ostvareno. Zapravo po predstavnicima Prištine sve što je tamo rečeno i usaglašeno, a nije se ostvarilo treba da se ostvari. A sad, Beograd kaže u obrnotnom smislu. Tako da oni treba da se usaglase. Zato služi dijalog, zato je razgovor među ljudima i među državama i među političarima. Dakle, u Briselu ne treba ni jedna ni druga strana da razvodnjava u neodgovorajućem pravcu, da dezorjentiše narod jer to utiče i na mentalno zdravlje ljudi, kamoli na političku stablizaciju, orijentaciju i odluku da se živi u jednoj sredini ili ne“, kazao je Baraliu.

On je dodao da predstavnici i Beograda i Prištine shvate da je razgovor sa protivnikom - pravo junaštvo.

"Treba junački, to je junaštvo, da se razgovara i sa protivnikom, i da se razgovara za stolom, a ne ovako, da se dezorijentiše za unutrašnje potrebe. Ne govorim samo za jednu stranu, govorim za obje strane, za političare, da ne dezorijentišu javno mnjenje i narod“, poručio je Baraliu.

Komentarišući namjeru Beograda da suspenduje sve odluke koje su donjete mimo briselskih dogovora smatra da to nije rješenje već da ga treba tražiti kroz dogovor i saglasnost obe strane.

"Ne možete vi za tuđu kuću, pa čak i za brata, ne možete mu reći ja ću ti to ovako rješiti, ne možeš ti tako. Ne može ako želimo ljudski, kao što nas religija uči, a kamoli kao što bi trebalo na osnovu demokratskih načela. Tako da su (mjere) bez efekta, ako nema dogovora i ako nema saglasnosti obje strane. Za to je dijalog. Ali, gdje je taj dijalog? Zastao je zapravo“, zaključio je Baraliu.