Priznanje, status kandidata...

Premijer Albin Kurti poručio je da je došlo vrijeme da EU preduzme konkretne korake i donese važne odluke na evropskom putu Kosova.

Tu je nabrojao priznanje od strane pet zemalja koje još uvijek ne priznaju nezavisnost Kosova, te dobijanje statusa zemlje kandidata i upitnika za članstvo.

Kurti je, tokom boravka u Briselu, učestvovao u diskusiji u organizaciji Centra za evropsku politiku "Kosovo i EU : dinamika i trenutna perspektiva", gdje je istakao da su evropske integracije primarni cilj Prištine, te da je razvoj Kosova u funkciji unapređenja puta ka evropskoj porodici.

On je kao pozitivne stvari izdvojio "ekonomski rast, borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije, vladavinu prava i sprovođenje efikasnih reformi u pravosudnom sistemu, mjere zapošljavanja, podršku poljoprivredi, socijalnu politiku, energetiku i digitalizaciju usluga“.

Kako se navodi u saopštenju vlade, Kurti je rekao da je Kosovo dostiglo nivo implementacije Agende za evropske reforme od preko 70 odsto, a takođe je i primjena Nacionalnog programa za evropske integracije, koji je fokusiran na sprovođenje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, prešla 60 odsto.

Dodao je da je, po pitanju Plana rasta EU, Kosovo među prvima podnjelo Reformsku agendu.

Rekao je i da je Kosovo "u kontinuitetu pokazivala privrženost evropskim i demokratskim vrijednostima i usklađivanju sa spoljnom politikom EU".