Politički analitičar

Politički analitičar Agon Maliqi poručio je da, dok Srbija potpisuje sporazume sa SAD i EU, položaj Kosova se uništava jer Kosovo gubi podršku i onih zemalja koje je imala.

"Srbija je potpisala sporazum o strateškom partnerstvu sa SAD u oblasti energetike, kako bi se oslobodili potrebe za ruskim gasom. Prije izvesnog vremena, Srbija je potpisala ugovor sa Francuskom za kupovinu letjelica koje ih vojno približavaju Natou. Istovremeno je i Evropi omogućila pristup rudnicima litijuma, što je tražila i Kina. U međuvremenu, Kosovo ne samo da ne dobija priznanje i investicije, već je izgubilo podršku i onih zemalja koje je imala na samom početku, i u opasnosti je da bude isključeno iz regionalnih ekonomskih mehanizama kao što su Cefta ili Berlinski proces", napisao je Maliqi na Facebooku.

Dodao je da se položaj Kosova uništava.

"U međuvremenu, drastično uništavanje položaja Kosova, u očima kosovske kvazi-obavještajne službe koja je ostala na nivoima autonomne pokrajine Kosovo, i dobrovoljno preorala blato populističkih zabluda, i dalje se doživljava kao znak genijalne strategije i vizionarskog vođstva", zaključio je Maliqi.

Izvor: Kosovo Online