Bivši premijer

Nekadašnji premijer Kosova Avdullah Hoti naveo je da je aktuelna vlada svojim ponašanjem odgurnula Kosova od međunarodnih partnera, ukazujući da se Kosovo nalazi pod mjerama EU. Hoti kaže da je prisustvo Kfora na mostu na Ibru uznemirujuće, prenosi Ekonomija onlajn.

"Danas se suverenitet na sjeveru proteže preko KBS-a, zabrinut sam kada vidim da se svaki dan ministar unutrašnjih poslova hvali na sjeveru da je to produžetak suvereniteta, razumeo bih da smo izgradili puteve, škole, mostove i razne objekte u tom dijelu zemlje", rekao je Hoti.

Istakao je da je danas Kosovo na najnižoj tački po pitanju odnosa sa međunarodnim saveznicima.

"Moja politička ocjena je da je ovaj pristup pogrešan. Dobili su mandat i nasledili međunarodni dogovor u okviru dijaloga za međusobno priznavanje, što je omogućavao Vašingtonski sporazum, nasledili su godišnje planove za evroatlantske integracije kroz nacionalni plan za implementaciju SSP", navodi.

Navodeći da je Kosovo danas pod mjerama Evropske unije više od godinu dana, ističe da ga brine formalnost stalnog prisustva Kfora na mostu na Ibru.

"Pristup prethodnih vlada bio je da u saradnji sa saveznicima korak po korak širimo suverenitet zemlje na sjeveru u saradnji sa državama Kvinte, sa saveznicima koji su garant bezbjednosti na Kosovu, kako bismo stvorili nepovratnu situaciju na terenu", kazao je.

Hoti dodaje da je bezbjednost na sjeveru u izgradnji bliskih partnerstava sa međunarodnim saveznicima kroz razvijanje dijaloga.

Dodaje da je potrebno sprovođenje akcija na sjeveru u koordinaciji sa saveznicima, a ne sa Srbijom.

"Nije integracija kada vidim premijera okruženog policijom kako postavlja kamen temeljac policijske stanice, to su veoma potrebni objekti ali moraju se uspostaviti zajedno sa izgradnjom komunikacije sa lokalnom zajednicom i pozivanjem lokalne zajednice na sve događaje. Uvijek sam video veoma jasan pristup po pitanju sjevera, dijaloga i bezbjednosti tamo, bio sam jasan da se dijalog i komunikacija, bezbjednost na sjeveru protežu na izgradnju bliskih partnerstava sa našim međunarodnim saveznicima razvijanjem dijaloga sa njima, sprovode akcije na sjeveru koordinisano sa saveznicima, a ne sa Srbijom, nikada nismo vodili dijalog sa prethodnim vladama, nikada nismo vodili dijalog sa Srbijom, uvijek smo se dogovarali sa našim međunarodnim partnerima da preduzmemo određene mjere", kazao je nekadašnji premijer Kosova.

Izrazio je zabrinutost zbog nedostatka koordinacije i podrške saveznika za akcije koje preduzima Kosovo, ali i zbog pristupa premijera Kurtija i predsjednice Osmani, odnosno njihovih međusobnih svađa oko trivijalnih pitanja.

"Nema sumnje da su savezi ugroženi, ono što zabrinjava je povećanje uloge Kfora na sjeveru zemlje. Mi smo godinama pokušavali da stvorimo situaciju da Kosovo nije zemlja sa bezbjednosnim izazovima, već je zemlja sa izazovima razvoja, evroatlantskih integracija. Ovi prevaranti su vratili situaciju i pretvorili Kosovo u zemlju koja ima bezbjednosne izazove u pogledu pristupa koji naši saveznici imaju prema nama", rekao je.

Prema Hotiju, velika greška je napravljena na početku ovog mandata.

"Vlada je odustala od dijaloga za priznanje stvarajući situacije u kojima gura saveznike da više ne podržavaju dijalog za priznanje. Velika greška koja je napravljena na početku mandata ove vlade je odustajanje od dijaloga za priznanje podizanjem beskorisnih trivijalnih teza, stvarajući situacije u kojima gurate saveznike da više ne podržavaju dijalog za priznanje, već da traže od Kosova da sprovede druge aranžmane kao što su Briselski sporazum i sporazum iz Ohrida", kazao je.

Bivši premijer je rekao da građani treba da vide kolika je degradacija dodajući da je povjerenje građana dato ovoj većini iznevereno i da su prevareni.

"Smatram da je potrebno dobro razmisliti na sljedećim izborima kako bi zemlja imala odgovornu Vladu, vladu koja je jasna gdje Kosovo treba da ide, da potpuno reorganizujemo naš pristup dijalogu kako bismo uspostavili saveze sa našim prijateljima, za povećanje ukupne integracije Kosova. Nije riječ o garancijama saveznika, ako bi oni koji sada vladaju poštovali okvir dijaloga prethodne vlade i poštovali prethodne dogovore, ne bi bilo opasnosti za zemlju", rekao je Hoti.

Kada je riječ o Zajednici srpskih opština, Hoti podsjeća da ona proizilazi iz Atihsaarijevog plana, sporazuma iz 2013. godine ratifikovanog u Skupštini i dalje uokvirenog 2015. uz saglasnost principa da nacrt statuta ide na Ustavni sud prije stupanja na snagu.

"U tom pravcu nije bilo opasnosti, ali nas koštaju eksperimenti Kurtija i Osmani. Praktično, sada smo postavljeni na sasvim drugu putanju evroatlantskih integracija, sada smo zarobljeni Ohridskim sporazumom, koji je praktično postavljen kao kriterijum u formalnim, zvaničnim komentarima u vezi sa integracijom Kosova u EU", rekao je Hoti.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online