Šteta je evidentna

Direktor Kosovskog instituta za pravosuđe Ehat Miftaraj kritikovao je način na koji Vlada Kosova vodi spoljnu politiku, navodeći da će, bez obzira ko pobjedi na izborima 9. februara, biti potrebno i više od četiri godine da se ispravi naneta šteta.

Miftaraj je na Facebooku kazao na neke od problema koje je, prema njegovom mišljenju, izazvao pristup vlade spoljnoj politici.

"Uspjesi Kosova u spoljnoj politici samo ove nedjelje: ministar spoljnih poslova Mađarske: 'ne podržavamo članstvo Kosova u Savjetu Evrope'; Ministarstvo spoljnih poslova Njemačke: 'Cefta sporazum prolazi i bez Kosova'; u Briselu se, po svemu sudeći, na sastanku sa Petkovićem i Natoom razgovaralo o otvaranju mosta na Ibru; odluka o slobodi kretanja sa srpskim pasošima za srpske državljane Kosova potpisuje se u Briselu", naveo je Miftaraj.

Zato smatra da su Albin Kurti, Besnik Bislimi i Donika Gërvalla-Schwarz "sa stručnjacima i timovima" -  uspješno pretvorili budućnost Kosova, odnose sa saveznicima, dijalog, evropske integracije, međunarodni subjektivitet i sve druge oblasti života - "u minsko polje".

"Šteta je evidentna. Bez obzira ko pobjedi na izborima, ko formira vladu i sa kakvom političkom snagom, čak i ako postoji volja da se Kosovo vrati na pravi put, biće potrebno najmanje četiri ili više godina da se popravi i naneta šteta", uvjeren je Miftaraj.

Izvor: Kosovo Online