Politički analitičar

Povodom upozorenja SAD da će prekinuti saradnju sa Policijom Kosova zbog nekoordinisanih akcija na sjeveru, politički analitičar Visar Imeri je za Gazetu Blic rekao da je to alarmantno.

„Ovo je bila jedna od komunikacija sa najgrubljim jezikom kao reakcija na postupke i ponašanje premijera Albina  Kurtija i Vlade Kosova. Posebno ovaj dio koji se odnosi na policiju i Ministarstvo unutrašnjih poslova, mislim da je to problematično i trebalo bi da bude alarmantno”, rekao je Imeri.

Prema njegovim riječima, to bi nanelo veliku štetu Kosovu.

„Kosovo je zemlja kojoj je i dalje potrebna pomoć, posebno za sektor bezbjednosti, naših međunarodnih partnera. Američka pomoć je neosporna i neprocenjiva u tom pogledu. I ovaj prekid bi sada značio da bi svi projekti koji su u toku bili zaustavljeni i da ne bi bilo ni odobravanja novih projekata, i u tom smislu, tvrdim da ukoliko postoji ta mogućnost prekidanja saradnje sa policijskim sektorom u ovom slučaju i sa Ministarstvom unutrašnjih poslova, to bio prilično veliki gubitak za Kosovo i na taktičkom i na diplomatskom planu”, rekao je on.

On dodaje da bi ovaj prekid doveo Policiju Kosova u tešku poziciju, kojoj i dalje treba pomoć zapadnih partnera, posebno SAD.

„Kosovo mora biti veoma konstruktivno kako bi bi proces dijaloga išao napred. U međuvremenu, mi sada imamo vladu koju naši prijatelji smatraju preprekom implementaciji sporazuma ili neku od strana koja koči implementaciju sporazuma “, zaključio je Imeri.

Stručnjak za bezbjednost Drizan Shala kaže da je Kosovo dokazalo da institucije mogu biti zaštićene od političkog uplitanja u bilo kom periodu.

“Američke sankcije još nisu uticale na dio obuke za pripadnike Policije Kosova, ali se može reći da je tako nešto u opticaju u slučaju da bude instrumentalizovano kako su SAD opisale u svom saopštenju. Kosovo je dokazalo da institucije mogu biti zaštićene od političkog uplitanja u bilo kom periodu i vremenu”, rekao je on.

Izvor: Kosovo Online/Gazetablic