Teško stanje

Bivši specijalni izaslanik EU za Kosovo Wolfgang Petritsch u intervjuu za RTV21 rekao je da treba razmisliti o novom formatu dijaloga Kosova i Srbije pošto je, kako kaže, dijalog u teškom stanju. Istakao je i uticaj američkih izbora na Kosovo navodeći da ima utisak da će ko god da pobjedi imati drugačiju politiku prema Kosovu i dodajući da ima utisak da Vašington gubi strpljenje i nema podrške Kosovu kao ranije.

Petritsch je naveo da 2024. nije dobra godina za normalizaciju odnosa Kosova i Srbije.

"Moram da kažem da postoji više razloga, spoljnih razloga: izbori u Evropskoj uniji, predstojeći izbori u Sjedinjenim Državama. Ima i drugih faktora koji utiču na dijalog, to su, naravno, rat u Ukrajini, ruska agresija. I postoji rat u Gazi, Izrael. Dakle, ovo je briga međunarodne zajednice i ona se politički fokusira na ova dva veoma opasna razvoja događaja. Dakle, Zapadni Balkan i Kosovo sada i dijalog su u drugom planu", kazao je.

Dodaje da dijalog i Kosovo nisu trenutno nešto za šta međunarodna zajednica, Evropska unija, ima toliko interesa.

Kako kaže, kada je u pitanju tehnička strana, Amerikanci su upravo imenovali novog specijalnog izaslanika za Kosovo i region, a Evropljani i dalje imaju Miroslava Lajčaka, ali i on odlazi.

"On će i dalje biti prisutan tokom prelaznog roka u novoj komisiji u Briselu. Ali tada će novi visoki predstavnik, premijerka Kalas iz Estonije, doneti odluke o tome, prvo, šta da se radi sa dijalogom. Moj utisak je da je dijalog u teškom stanju. Moj prijedlog bi bio da razmislimo o novom formatu i novom početku", kaže.

Navodeći da je prve godine dijalog proizveo rezultate i da se mora ono što je postignuto uzeti u obzir, Petrich kaže da mora postojati novi napor, nova strategija o tome kako napredovati na osnovu dostignuća u posljednjih nekoliko godina.

Dodaje da bi sporazum postignut u Briselu prošle godine, kao i u Ohridu, trebalo da budu osnova za napredak.

"Dakle, prije svega, po mom mišljenju, zadatak nove Evropske komisije i nove administracije SAD biće da procjene šta je postignuto i da ponove obema stranama da je to postignuto i da obe strane moraju da ostanu posvećene tome. Dakle, neophodno je oživljavanje i ponavljanje postignutog. Tek tada možete napredovati", dodaje Petritsch.

Uvjeren je da nova američka administracija, kao i nova administracija Evropske unije, će preduzeti dalji korak ka rješavanju normalizacije odnosa.

"SAD i Evropa se suočavaju sa raznim izazovima i nema smisla ostaviti pitanje Kosova neriješenim. Trebalo bi doći do konsolidacije i stabilizacije tamošnje situacije. Trenutno je veoma nestabilna situacija. Bojim se da u svakom trenutku može ponovo izbiti neki oblik nasilja, koje se mora sprečiti. Bezbjednost i zaštita ljudi su prioritet broj jedan. A broj dva je postići politički napredak na osnovu onoga što je dogovoreno, ZSO, Ohridski sporazum, Briselski sporazum. Ovo zapravo postoji. Ono što nedostaje, po mom mišljenju, jeste politička volja i u Beogradu i u Prištini", kazao je.

Kada se uporedi međunarodnu situaciju Srbije i Kosova, kako navodi Petritsch, primjećuje se da u stvari Srbija napreduje u pogledu ekonomskih inicijativa, u smislu podrške koju dobijaju od Njemačke i Francuske, s jedne strane, a sa druge strane, imamo Kosovo, Kurtijevu vladu, koja je nekako izgubila podršku Njemačke i Francuske, kada govorimo o Savjetu Evrope.

"Želim da kažem da Kosovo treba da bude u Savjetu Evrope. A moj utisak je da je dobronamjernost u ovim evropskim prestonicama prokockao premijer i to nije dobro za jednu malu državu koja još uvijek nema međunarodno priznanje svih svojih susjeda. Ovo mora da se promjeni, vjerujem. I naravno, svijestan sam da će za šest mjeseci biti izbori na Kosovu i vidjećemo šta će biti. Razgovarao sam sa nekim mojim prijateljima u Prištini i takođe sa Kosovarima u Beču koji žive ovdje i prate šta se dešava u njihovoj zemlji i veoma su zabrinuti. Nema ekonomskog napretka. Sve više mladih odlazi u Njemačku umjesto da jačaju privredu i nađu posao na Kosovu. A politika ove vlasti je potpuno i gotovo jedinstveno usmjerena na nacionalističku i patriotsku stranu. Sad je važan patriotizam i ljubav prema svojoj zemlji, ali to ne može biti suština politike. Mora biti ekonomska, mora biti politička i ne sme biti na štetu zemlje", naglašava Petritsch.

Ukazuje da u potpunosti razume da jedna "nova zemlja" treba da stabilizuje svoj suverenitet.

"Ali moj utisak je da umjesto da stabilizuje i širi svoj suverenitet, on ga gubi zbog politike koja nije dovoljno fleksibilna, nedovoljno pragmatična i ne daje ekonomske rezultate", dodaje Petritsch.

Na pitanje koliko je Kosovo narušilo svoje odnose sa međunarodnom zajednicom zbog akcija na sjeveru Kosova do sada, Petritsch kaže da se za sada zna za mjere koje preduzima Evropska unija, te da je za budućnost Kosova odlučujuće ko će biti sljedeći predsjednik SAD.

"Ako se predsjednik Trump vrati, bojim se da će imati drugačiju politiku prema Kosovu. Ako pobjedi demokratski kandidat, mislim da će biti i promjena, jer Vašington gubi strpljenje. Ovo je moj utisak. Nema više podrške kao nekada. Znate, Amerikanci mi kažu: poslali smo naše vojnike, naše avione 1999. godine da obezbjede Kosovo, to se desilo prije četvrt vijeka i očekujemo da je ovaj krizni region, Zapadni Balkan, do sada trebalo da bude pacifikovan. Ali nije. Vidimo napredak u susjednim zemljama, kao što je Sjeverna Makedonija ili čak Crna Gora. Ali Kosovo zaostaje. A to nije dobro jer zemlje poput Kosova zavise od dobre volje zapadnih vlada. Ovo je važno. I mogu vam reći, mislim da je na Kosovu veoma impresivna demokratska situacija. Mislim da je to jedna od najdemokratskijih zemalja u regionu. Ali samo ovo nije dovoljno za ekonomski i društveni napredak", navodi Petritsch.

Smatra i da Kurtijeva vlada gubi podršku.

"Podrška je, naravno, još uvijek velika, ali mislim da nekako Zapad, posebno Evropa, očekuje da Kurti pokaže više fleksibilnosti i ode korak dalje ka Srbima, srpskoj zajednici na Kosovu. Mislim da je ovo veoma važno. A Kosovo će biti suvereno i nezavisno kada postigne istorijski sporazum i kompromis sa svojim srpskim stanovništvom i građanima", dodaje.

Navodi da je dugoročno gledano moguće naći istorijski kompromis sa građanima Srbije, a samim tim i sa Beogradom.

"To je apsolutni preduslov za dobru budućnost Kosova", naglašava.

Ističe i da to što Beograd i dalje ima uticaja na srpsku zajednicu na Kosovu, Petritsch kaže da to šteti procesu.

"Što je, vidite, Priština beskompromisnija, Beograd postaje beskompromisniji, ili obrnuto, ko prvi zloupotrebi ovu ekstremnu situaciju. Dakle, potrebno je više psihologije. I moramo uzeti u obzir da Srbija zna da je izgubila Kosovo. Da, Kosovo zna da će, ako ima dobru politiku, pobjediti svoju zemlju. I to je razlika. Iako je Srbija ekonomski i po broju stanovnika mnogo veća, najveća je zemlja u regionu, i dalje pati od traume gubitka Kosova. O tome se mora voditi računa, pa Kosovo mora da učini sve što može, čak i ako je veoma teško. Ne razmišljajte previše o onome što se dogodilo u prošlosti. Dogodile su se strašne stvari. Ali razmislite o budućnosti i pobjedićete samo ako u potpunosti vjerujete u budućnost i postignete kompromis koji je osnova za Kosovo", poručuje.

Navodeći da Srbija ima velike i tradicionalne simpatije prema Rusiji, Petritsch navodi da s druge strane, Zapad zna da mora da pobjedi Srbiju i da zaštiti ceo Balkan od ruskog uticaja.

"Dakle, postoje deficiti u demokratiji u nekim tamošnjim zemljama, uključujući i Srbiju. Ali, s druge strane, bitne su ekonomske veze. Jer za budućnost Evrope litijum je veoma važan i redak materijal. Znamo. Znamo to. I tako Evropa, naravno, ima interes da zadrži Srbiju ili da Srbiju približi Evropskoj uniji. Da li će se to desiti ili ne, ne znam. Ali mogu da kažem da Kosovo treba da bude veoma oprezno da se ne iznenadi ako jednog dana shvati da je izgubila podršku, punu podršku koju je imalo 1990-ih i početkom 2000-ih", dodao je Petritsch.

Ukazuje da je sjeverni dio Kosova suštinski važan i za Kosovo, ali očigledno i za Srbiju.

"Dakle, to je ključni dio u svemu ovome. A maloj zemlji kao što je Kosovo potrebna je podrška njenih prijatelja i saveznika na Zapadu. Ovo je veoma važno. Takođe, moramo da vidimo da će Kosovo napredovati samo ako napreduje ceo region. I na kraju ćete vidjeti da će ekonomski odnosi Srbije i Kosova biti veoma važni. Kosovo ima mlado i obrazovano stanovništvo, tu ima mnogo potencijala. Tako i u Srbiji. Dakle, saradnja je nešto što treba da napreduje", kazao je Petritsch.

Podsjećajući na sastanak Aleksandra Vučića i Hashima Thaçija od prije nekoliko godina, Petritsch kaže da su razgovarali jedni sa drugima na veoma ozbiljan i vrlo iskren način.

"I jedni i drugi znaju da druga strana ima problema i da se samo zajedno mogu riješiti. I mislim da ovaj duh saradnje, koji je veoma težak među bivšim neprijateljima, to vidim, ali taj duh saradnje se mora vratiti. Tek tada će dijalog biti uspješan. Iz inostranstva, iz Brisela, iz Vašingtona, to je sve što može. Ali spremnost da se pronađe kompromis je u rukama Beograda i Prištine", ističe.

Na pitanje da li vjeruje da Kurti ima tu spremnost na kompromis, Petritsch kaže da cijeni Kurtija i da je on veoma zanimljiva osoba, veoma pametan i veoma inteligentan.

"Imao sam vrlo zanimljive razgovore sa njim. Ali ja bih voleo da bude pragmatičniji, znate, i da vidi više rješenja koja je možda teško sada pokrenuti, ali bi donela veoma pozitivne rezultate u budućnosti", kazao je Petritsch za RTV 21.

Izvor: Kosovo online/RTV 21