Brojne posljedice

Predsjednik Poslovne alijanse Kosova Agim Shahini upozorava da bi isključivanje Kosova iz Berlinskog procesa moglo da ugrozi ne samo ekonomski razvoj, već i da nanese štetu procesu dijaloga između Beograda i Prištine i onemogući rješavanje otvorenih pitanja između dvije strane.

Shahini je na Facebooku istakao da bi Priština u slučaju isključivanja iz te regionalne inicijative ugrozila i međunarodne odnose, kao i evropski put.

"Što se tiče integracija, izgubiće veliku priliku da napreduje u procesu evropskih integracija i da unapredi i ojača međunarodne odnose, kao što su sa zemljama EU. Odvajanje Kosova od Berlinskog procesa moglo bi da dovede do opadanja dijaloga sa Srbijom i nemogućnosti rješavanja otvorenih pitanja između dvije zemlje, što će ojačati antikosovsku propagandu koja bi imala dubok uticaj na politički i ekonomski, socijalni i integrativni razvoj Kosova", ukazao je Shahini. 

Što se tiče ekonomskog aspekta, ocijenjuje da bi isključenjem iz Berlinskog procesa Kosovo izgubilo oko milijardu eura.

Takođe, dodaje, bila bi to prepreka i za strane investitore.

"Ako Kosovo bude isključeno iz Berlinskog procesa, moglo bi da izgubi oko milijardu eura finansijske podrške, što je od suštinskog značaja za ekonomski razvoj i prosperitet naše zemlje, a takođe bi mogla da se poveća neizvesnost za strane i domaće investitore, što bi negativno uticalo na slobodno kretanje robe i kapitala na tržištu EU i na Zapadnom Balkanu", zaključio je Shahini.