Predsjednik PDK

Predsjednik Demokratske partije Kosova Memli Krasniqi kaže da većina akcija aktuelne Vlade Kosova na sjeveru predstavlja populizam, te da je u službi izborne kampanje. Govoreći o pitanju mosta na Ibru, Krasniqi navodi da kao stranka nisu protiv toga, ali da je potrebno otvoriti most u koordinaciji sa međunarodnom zajednicom, prenosi Indeks onlajn.

Krasniqi ukazuje i da nakon sve "buke" koja je napravljena oko otvaranja mosta, sada predstavnici vlade izjavljuju da čekaju dozvolu Kfora i Kvinte za to.

"Nažalost, većina, ako ne i svi postupci aktuelne Vlade u vezi sa sjeverom zemlje uvijek imaju populistički i izborni karakter, a ne nužno i državni karakter koji bi pomogao da se stvori bolja situacija od one koju imamo na sjeveru zemlje", kazao je.

Kako navodi, potrebno je da imaju međunarodnu podršku za radnje koje preduzimaju na sjeveru, što ne znači da radnje kao što je zatvaranje srpskih institucija nisu ispravna odluka.

"Takve stvari su rađene i u prošlosti, bilo je razgovora, dogovora i pregovora u procesu dijaloga o tome kako i kada treba da se desi. Jedan dio je ostao nesproveden, ali nažalost korišćenje za biračko tijelo i za izborna pitanja koja se tiču Gazivoda i možda otvaranja mosta na Ibru, već je bilo jasno da su oni zapravo samo za unutrašnju potrošnju, a ne za postizanje nečega", rekao je Krasniqi.

Navodi da kao stranka nisu protiv otvaranja mosta na Ibru, ali da to treba da bude urađeno u koordinaciji sa međunarodnim partnerima, a ne na nametljiv način.

Dodaje da je populizam glavni faktor ove Vlade, koja nema pitanja sa kojima može da se pohvali i da se takmiči na izborima, osim sjevera koji je, prema njegovim riječima, instrumentalizovan kao pitanje sa kojim bi trebalo prevariti građane.

"Istina je da su most na Ibru zatvorili iz međunarodne zajednice, a ne Albanci i mnogo puta prije Kurtija se razgovaralo i tražilo da se most otvori za saobraćaj pošto je ranije otvoren za pješake. Naravno, mi smo i ranije i sada podržavali ovaj zahtjev, ali smo jasno znali da se tako nešto ne može desiti jednostrano i na impozantan način, već samo koordinacijom djelovanja sa međunarodnim partnerima. Prije svega sa SAD, ali i sa Kforom kao jednim od glavnih faktora u ovoj situaciji. Već je jasno da Kurti i eksponenti njegove Vlade govore isto da čekaju Kfor i Kvintu, ali istina je da smo ih svi čekali od 1999", kazao je Krasniqi.

Ističe da se sada ništa novo nije desilo osim što je povećana doza populizma koja je postala glavni faktor Kurtijeve vlade.

"Na žalost svih nas građana, nema tema kojima se može pohvaliti, nema tema sa kojima može da se takmiči na izborima, osim sjevera, koji je instrumentalizovao kao temu da pokuša da prevari građane Kosova", rekao je Krasniqi.

Izvor: Kosovo Online/Indeksonline