Ispunjavanje kriterijuma

Profesor evropskog prava Avni Mazreku ocjenio je da je sastanak šefice Evropske Komisije sa liderima Zapadnog Balkana pozitivan signal, ali da će nova evropska administracija nastaviti sa politikom „tri C“ - uslovljavanja država regiona i kada je riječ o članstvu u EU, ali i o dobijanju sredstava iz Plana rasta.

„Mislim da će i nova, kao i dosadašnja politika Evropske Unije u vezi sa promocijom država za članstvo u EU funkcionisati na principu politike “tri C” (ispunjavanje obaveze, uslovljenost, komunikacija). Biće to ’uslovna politika’ koja će se odvijati kroz kontinuiranu komunikaciju između Evropske Unije, Evropske Komisije i zemalja koje teže da se pridruže Uniji. Isto tako, sprovodiće se kroz ’uslovnu politiku’ prema ovim zemljama da preduzmu određene radnje ili da ispune određene kriterijume kako bi došli do trećeg nivoa, ’trećeg C’ odnosno ’procesa konsolidacije države’. To znači da će sve biti urađeno uz stalnu komunikaciju, uslovljavajući zemlju kandidata, u cilju konsolidacije institucija te zemlje. Mislim da će se ova politika ’tri C’ primjeniti i u pogledu novih fondova Evropske Unije za Zapadni Balkan”, ističe Mazreku za Kosovo onlajn.

Komentarišući izbor novih komesara, ali i sastanak koji će lideri Zapadnog Balkana imati sa šeficom EK Ursulom von der Layen, Mazreku naglašava da je riječ o pozitivnom signalu.

„Ona će nastaviti da vodi Evropsku komisiju narednih pet godina i to je pozitivno za Zapadni Balkan zato što je upoznata sa specifičnostima i problemima regiona, ali i sa drugim globalnim izazovima koji utiču na funkcionisanje Evropske unije. U tom kontekstu mislim da je ovo nešto pozitivno“, zaključio je Mazreku.

Izvor: Kosovo Online