Poslanik PDK

Poslanik Demokratske partije Kosova Rashit Qalaj ocjenio je da su vježbe koje su prije nekoliko nedjelja izvali pripadnici Kfora na glavnom mostu na Ibru demonstracija snage i upozorenje Vladi Kosova, prenosi Teve1.

„Vidjeli ste takozvane vježbe Kfora ili italijanskih karabinjera koji su bili stacionirani na mostu, a to uopšte nisu bile vježbe. Vježbe bezbjednosnih institucija odvijaju se u njihovim kampovima, nema vježbe Policije Kosova, ni vojnika Kfora, ni KBS, koje se održavaju usred grada na mostu. To je bila demonstracija snage i obavještenje za vladu Kosova ko odlučuje. Ja to doživljavam kao pritisak. To je bila odluka Kfora, a zaprava odluka Natoa da ne dozvoli otvaranje mosta od strane institucija Kosova bez ikakve koordinacije ili saradnje između ove dvije institucije“, rekao je Qalaj.

Komentarišući mogućnost redefinisanja granica za Sjevernu Mitrovicu pod uslovom da glavni most na Ibru bude otvoren, Qalaj je izjavio da je riječ o „srpskom šovinističkom mentalitetu“.

„Nema redefinisanja granica. Granice su definisane i ne vidim nikakvu potrebu za tim. Ali to je srpski šovinistički mentalitet, jer je za Srbiju Kosovo i dalje dio Srbije i zaboravljaju da je Kosovo nezavisna država. Ništa drugo ne treba očekivati od srpske države, ali treba da brinemo o pristupu međunarodne zajednice u odnosu na Srbiju jer je oni mnogo maze“, zaključio je Qalaj.

Izvor: Kosovo online/Teve1