Nema radne snage...

Predsjednik Saveza sindikata radnika u privatnom sektoru Jusuf Azemi izjavio je da je poslije vizne liberalizacije situacija radnika u privatnom sektoru na Kosovu bolja dodajući da se "danas više žale gazde nego radnici", prenosi Koha.

Azemi je naveo da fizički radnik danas na Kosovu prima 25 ili 35 eura dnevno, a zanatlija oko 50 eura dnevno uključujući hranu i prevoz. Azemi je ironično rekao da sada postoje zahtjevi "za otvaranje udruženja za šefove".

"Uklonite radnike koje smo ugovorili od privrednih subjekata, koji su u teškoj situaciji, imamo inicijativu za formiranje udruženja šefova jer se oni sada više žale nego radnici. Ostali radnici su se promjenili. Kod privatnika radnik, pomoćni radnik, prima minimalno 25 eura, a najviše 35 eura dnevno. Solidno je, ali ovaj radnik dobija hranu i prevoz jer nedostaje radnika. Ova situacija se promjenila. Prvi put kažemo da smo u boljoj situaciji“, izjavio je Azemi.

Dodao je da takva situacija nije zbog solidarnosti preduzeća, već zbog nedostatka radnika.

"Nedostaje radnika, mnogi projekti kasne zbog ovog nedostatka. Velika je konkurencija da se dobije radnik. Loša strana ovog posla je što je nestalo vitalnosti radne snage", rekao je Azemi.

Azemi je naglasio da tehničko osoblje Skupštine Kosova nastavlja štrajk koji je počeo u ponedjeljak (16. septembra), a prema njegovim riječima, poslanici ih i ne gledaju.

"Poslanici Skupštine su lagali ovaj narod da ćemo biti zainteresovani za najbolje socijalne uslove. To što su radnici štrajkovali. Ovi poslanici imaju pomoćnika da šalju djecu u školu, mi sa 270 eura ne možemo da pošaljemo djecu u školu. Osim knjiga koje im je dala država, država im nije dala odjeću. Mnogi učenici ne mogu da idu u školu zbog svoje odjeće", izjavio je.

Azemi je dodao da će štrajk biti nastavljen sve dok se ne ispuni zahtjev radnika ugovorenih od strane privatne kompanije da se tim radnicima podignu primanja na 550 eura.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore