Želim da budem jasan

Ambasador SAD na Kosovu Jeff Hovenier izjavio je na ceremoniji povodom 25 godina Nacionalnog demokratskog instituta (NDI) na Kosovu da je vizija SAD veoma jasna - da Kosovo uživa društvo u kojem svi građani žive u uslovima dostojanstva i sigurnosti, uključujući i one iz manjinskih zajednica. Hovenier je kazao da SAD nikada neće dovesti status Kosova i njenih institucija u pitanje, ali da je obaveza Kosova da “kao suverene, nezavisne, demokratske i multietničke države” štiti svoje manjinske zajednice.

“Zaista je velika čast što danas mogu da se pridružim proslavi 25 godina NDI na Kosovu. Vlada Sjedinjenih američkih država ima dugu i ponosnu istoriju saradnje sa NDI na Kosovu. USAID, koji takođe ove godine slavi 25 godina rada na Kosovu, podržava rad NDI tokom celog njegovog boravka ovde, pružajući mu približno 40 miliona američkih dolara za podršku programima i aktivnostima na Kosovu. Razlog za ovu podršku vlade SAD je vrlo jednostavan. Rad NDI na Kosovu je efikasan, isplativ i imao je veliki uticaj”, kazao je Hovenier.

Dodao je da je NDI igrala ključnu ulogu u razvoju i očuvanju demokratije na Kosovu.

“I svi vi okupljeni ovde danas ste dokaz uspjeha NDI. Predstavljate širok spektar političkih partija, od kojih mnoge dobijaju ključnu podršku od NDI kroz obuke o organizaciji partija, razvoju politika i kampanjama u godinama nakon rata. Mnogi od vas su među hiljadama žena koje su bile politički ili društveno aktivne, inspirisane ili osnažene obukama NDI o zagovaranju, kampanjama, javnom govoru, sve sa ciljem poboljšanja rodne ravnoteže u vladi. Znam da među nama ima članova skupštine koji su predložili i postigli usvajanje zakona za unapređenje rodne ravnopravnosti kao članovi Ženske grupacije, koju je NDI pomogao da formira 2005. godine, uz snažnu podršku tadašnje predsjednice NDI, sekretarke Madeline Albright”, rekao je ambasador.

Podsjetio je da je NDI igrao važnu ulogu u obukama o zakonodavnim procedurama, praćenju izbora, kao i u saradnji sa medijskim organizacijama kako bi otkrio i suprotstavio se dezinformacijama i dao biračima alate koji su im potrebni za efikasno učešće na izborima.

“Ukratko, NDI je pomogao da upravljanje na Kosovu postane efikasnije, inkluzivnije i reprezentativnije. Znam da je NDI veoma ponosan na to što je pomogao narodu Kosova da postigne, i mi smo takođe. Želim da ponovim da je vlada Sjedinjenih američkih država jednako ponosna na to kako su američki narod, uključujući kroz NDI, podržali narod Kosova u uspostavljanju i očuvanju, ove riječi su važne, suverene demokratske države i da nastavi u svojoj neizbežnoj putanji da zauzme svoje mjesto u Evropi, uključujući u evropskim institucijama kao što su EU i NATO”, naveo je on.

On je potom podsjetio na stav vlade Sjedinjenih američkih država o Kosovu.

“Radim to jer mislim da je veoma važno da ne dođe do nesporazuma ili pogrešnog predstavljanje stavova Sjedinjenih američkih država. Godine 2008. Sjedinjene američke države su priznale Kosovo kao suverenu nezavisnu državu. To smo učinili na osnovu čvrstih obaveza vlasti Kosova u to vrijeme, da će u potpunosti sprovesti obaveze iz Ahtisaarijevog plana za uspostavljanje demokratske, multietničke i inkluzivne države. Stav SAD-a je nepromjenjen, čvrst je i ne mijenja se. Stoga ne dajemo vjerodostojnost bilo kakvim naporima da se dovede u pitanje status Kosova ili njegovih institucija. Da budem jasan, ustav Kosova je legitiman”, kazao je Hovenier.

Dodao je da su SAD veoma ponosne na ulogu koju su odigrali u podršci narodu Kosova dok su ga razvijali.

“Da budem jasan, institucije države Kosovo su potpuno legitimne. I opet, ponosni smo na našu podršku u uspostavljanju i konsolidaciji tih institucija, uključujući uz pomoć od NDI i mnogih drugih partnera. Takođe želim da naglasim jedan povezani, ali ključan poen. Obaveza Kosova je kao suverene, nezavisne, demokratske i multietničke države da štiti svoje manjinske zajednice”, podvukao je.

Kazao je i da će nastaviti da rade sa Kosovom, trenutnom vladom Kosova, u potrazi za bližom saradnjom da se “ova vizija ostvari”.

“Naša vizija, mislim, je veoma jasna, da Kosovo uživa društvo u kojem svi građani žive u uslovima dostojanstva i sigurnosti, uključujući i one iz manjinskih zajednica. Dakle, želim da budem jasan, trudim se da budem jasan, bili smo dio vašeg procesa izgradnje i podrške uspješnoj, suverenoj, demokratskoj, multietničkoj državi. Naša posvećenost tome je nepopustljiva. Čvrsta je. Jedan od najboljih pokazatelja toga je naša podrška NDI i naše partnerstvo u postizanju toga”, rekao je on i još jednom zahvalio NDI na svemu što su uradili da podrže narod Kosova i što predstavljaju “najbolje od Sjedinjenih američkih država”.

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani izjavila je na ceremoniji da su SAD prijatelj koji je snažno vjerovao u Kosovo i koji nikada nije odustao od Kosova, uprkos izazovima.

Osmani je istakla da je kroz programe NDI hiljade žena naučilo kako da postanu uspješne liderke.

„SAD su prijatelj koji je snažno vjerovao u Kosovo i koji nikada nije odustao od Kosova, uprkos izazovima. Vizija demokratskog Kosova nas je vodila. Kroz NDI, mnogi pojedinci su ostavili trag na Kosovu. Kroz njihove programe hiljade žena su naučile kako da budu uspješne liderke”, rekla je Osmani.

Viši saradnik i regionalni direktor NDI-a za centralnu i istočnu Evropu Robert Benjamin rekao je da je ponosan na rad ovog instituta u proteklih 25 godina na Kosovu.

„25 godina je prošlo kao tren. Kada razmišljam o demokratskom putu Kosova, vidim poglavlja knjige koja se još pišu. Prvi se može nazvati konstrukcijom. NDI je ponosan što je bio tu da predvodi ovo putovanje. Dok se drugo poglavlje može nazvati rastom države i demokratije”, rekao je Benjamin.

Ceremoniji u Prištini prisustvovao je veliki broj političara, predstavnika diplomatskog kora, članova nevladinih organizacija.

Putem video bima prisutnima su se obratili i bivši predsjednik SAD Bill Clinton, kao i penzionisani američki general koji je 1999. godine bio na čelu Nato-a Wesley Clark.

Izvor: Kosovo Online