Predsjednica Kosova

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani prokomentarisala je mjere koje je predstavio predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, i rekla da one ne daju prioritet interesima građana, i da nemaju značaja za Kosovo, prenosi Reporteri.

Ona je navela da "Vučića ne zanima da se ti zahtevi realizuju, već će samo skrenuti pažnju sa onoga što se zaista dešava".

„Najvažnije je naglasiti da Vučić mora da shvati da je Kosovo suverena, nezavisna zemlja sa legitimnim demokratskim institucijama koje donose odluke za svaki kutak teritorije Kosova. Zahtjevi predsjednika druge zemlje, koji nikada nisu u interesu građana, već samo destabilizujućim interesima Srbije, nemaju značaja za Kosovo. Uvjerena sam da Vučić nije zainteresovan da realizuje ono što je izneo kao zahtjev, nije zainteresovan za povratak Srba u institucije Kosova. Kada govori o povratku, on to zapravo predstavlja kao riječi i retoriku kako bi skrenuo pažnju demokratskog svijeta sa onoga što on zaista jeste, njegovih napora u obuci paravojnih snaga usmjerenih na nasilje“, rekla je Osmani.

Ona je dodala da su Vučićevi ciljevi drugačiji, budući da "iza kulisa radi na destabilizaciji regiona“.

„Nijednu njegovu riječ ne treba shvatiti ozbiljno. Moramo da radimo sa našim partnerima kako bi Kosovo moglo samo da ide naprijed. Vučićeva izjava o povratku Srba bila je samo za diskreditaciju predstavnika EU i drugih partnera", rekala je Osmani.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri