Njemačka, Švicarska

Od početka godine Kosovo je napustilo 77 lekara, dok je njih 110, kao i 95 medicinskih sestara, dobilo sertifikate potrebne za rad u inostranstvu, saopšteno je iz Komore ljekara i medicinskih sestara, povodom sastanka koji su poslanici skupštinskog odbora za zdravstvo održali sa predstavnicima nadležnih njemačkih vlasti.

Kako kažu u Komori, ljekari najčešće traže poslove u Njemačkoj i Švicarskoj i to zbog loših uslova rada, nezaposlenosti i malih plata na Kosovu.

"Obično ljekari koji traže sertifikate o etičkoj i profesionalnoj prošlosti kažu da idu u Njemačku i Švicarsku, a 85 odsto ljekara koji su povukli svoje etičke potvrde navelo je da su razlozi odlaska: nezaposlenost, loši uslovi rada, niske plate i nedostatak obezbjeđenja kontinuiranog stručnog obrazovanja", navodi se u odgovoru Ljekarske komore za Kohu.

Slična situacija je i sa medicinskim sestrama.

U Komori medicinskih tehničara naveli su da su od januara primili ukupno 95 zahtjeva za dokazivanje etičke i profesionalne prošlosti, 277 licenci, kao i dokumenta koja se traže od članova pri prijavljivanju ambasadama.

"Razlozi za odlazak su različiti. Ovo su uglavnom razlozi za odlazak medicinskih sestara sa Kosova: finansijski razlozi - mnogo veće plate u zemljama u koje odlaze; bolji kvalitet života u inostranstvu; bezbjednost i bolji uslovi rada", navodi se u saopštenju Komore medicinskih sestara.

O pitanju "odliva mozgova" bilo je riječi i na sastanku koji su članovi skupštinskog Odbora za zdravstvo imali sa poslanicima njemačkog parlamenta.

"Naša želja ostaje da naši ljekari imaju koristi od napretka medicine u vašoj zemlji i da ta iskustva prenesu u svoju zemlju. Dakle, naš cilj je da se vrate na Kosovo i doprinesu našoj zemlji", rekao je poslanik Samoopredeljenja Fatmir Kolçaku.

Poslanik LDK Armend Zemaj istakao je da je neophodno da kosovska i nemačka vlada naprave sporazum u vezi sa pokrivanjem zdravstvenog sektora.

Nemački poslanik Karl Julijus Kronenberg je naglasio da su razlozi za odlazak ljekara sa Kosova povezan sa nezadovoljstvom rada zdravstvenog sistema.

"Nije zato što je Njemačka privlačna za zdravstvene radnike, već je Kosovu potreban solidan zdravstveni sistem, počevši od zdravstvenog osiguranja, a ono što se može učiniti je veća saradnja između klinika obje zemlje. Njemačka je zainteresovana da vidi Kosovo u Evropskoj uniji, da olakša saradnju dvije zemlje", rekao je Kronenberg.