Osnovni sporazum

Premijer Kosova Albin Kurti izjavio je da je "kao paket" prihvatio Zajednicu opština sa srpskom većinom. Šef kosovske izvršne vlasti rekao je da član 10. Osnovnog sporazuma kaže da se svi dogovori moraju sprovoditi i da ne možete birati kao da je u pitanju "švedski sto" gdje dobijate svoje omiljeno jelo.

„Zajednica opština sa srpskom većinom je nešto što sam nasljedio od mojih prethodnika. Međutim, ovo je sada dio Osnovnog sporazuma. Član 7 kaže da "srpska zajednica mora imati samoupravu". S druge strane, član 10 kaže da se "svi ranije potpisani sporazumi moraju implementirati". Tako da ne poričem. Međutim, samo u sklopu paketa normalizacije odnosa između Kosova i Srbije uz obostrano priznanje”, prenosi portal Reporteri.

„Ne možete birati između prethodnih 39 ponuda, jednu od njih koja vam je najdraža, kao da je švedski sto, gdje birate svoje omiljeno jelo i ne možete ga staviti ispred osnovne ponude. Kao paket sam rekao da”, rekao je premijer Kurti u intervjuu za “Al Jazeeru”.

Premijer Kurti je rekao da on nije samo premijer za Albance, dok je istakao da Kosovo ima 4% Srba i 3% ostalih manjina.

On je naveo i da je opštinama sa srpskom većinom izdvojeno 62 odsto više budžeta, kako bi se i ona integrisala.

„Mi imamo 93 odsto albanske populacije, ali ja nisam premijer samo za Albance. Imamo 4% Srba, a imamo 3% ostalih manjina. Imamo rezervisana mjesta u našem parlamentu. Naš parlament ima 120 mjesta. 10 je rezervisano za srpsku manjinu, a 10 za ostale manjine. Srpski jezik je službeni jezik na cijelom Kosovu na svim nivoima administracije. A od 38 opština koliko imamo, njih 10 ima srpsku većinu”.

„A opštinama sa srpskom većinom izdvajamo u prosjeku 62 odsto više budžeta sa centralnog nivoa. Dakle, imamo tu pozitivnu diskriminaciju, da tako kažem, afirmativnu akciju za Srbe na Kosovu da ih integrišemo. I u tom pogledu moramo da se takmičimo sa nasiljem Srba”, dodao je Kurti.

/Reporteri.net/