Iznenađenje za javnost

Bivši glavni pregovarač Avni Arifi izjavio je, povodom sastanka u Briselu između glavnih pregovarača Kosova i Srbije, da ovaj neočekivani susret pokazuje da se mnogo toga dešava "iza kulisa", prenosi Periskopi.

„Sama činjenica da je označeno kao iznenađenje za javnost, govori o tome da se iza kulisa mnogo toga dešava. Ne očekujem ništa prije nego što uđemo u izborni proces i Kurti neće učiniti ništa što bi se moglo vidjeti kao popuštanje“, rekao je on.

Upitan i za izjavu predsjednika parlamenta Glauka Konjufce, koji je rekao da je tema dijaloga mrtva, on je naveo da dijalog nije baš popularna tema pred izbore.

„Pred izborima smo i dijalog nije baš popularna tema. Što je dijalog tvrđi, to je veća podrška birača. Istina, da bi dijalog bio mrtav, mora se pronaći drugi oblik konfrontacije sa Srbijom, ne vjerujem da Konjufca zaista preferira taj oblik konfrontacije“, izjavio je Arifi.

On je govorio i o sedam zahtjeva predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, koji prema njegovom mišljenju, ne riješavaju problem dijaloga.

„Spisak maksimalističkih zahtjeva Srbije koji niti pomažu dijalogu, niti su u funkciji rješavanja problema”, rekao je on.

Izvor: Kosovo online/Periskopi