Predsjednik SDP-a

Predsjednik Socijaldemokratske partije Dardan Molliqaj rekao je za da su akcije premijera Albina Kurtija na sjeveru rađene isključivo zbog izbornog efekta, prenosi Ekonomija onlajn.

Molliqaj je naglasio da je Kurtijev cilj da i pomoću pitanja mosta na Ibru utiče na povećanje glasova.

"Jasno je da se sve radi u cilju povećanja glasova, u ovom procesu kidanja odnosa sa međunarodnim partnerima, povećanja autonomije za sjever i gubitka suvereniteta. Situacija na mostu na Ibru je još kompleksnija. Iako je bio simbol podjele ili ujedinjenja, sada je jednostrana kontrola Kfora dovela do toga da je u pitanju faktička podjela. Jasno je da je to uradio zbog izbora. Vjerujem da je uspeo u tome“, rekao je Molliqaj.

Dodao je da, uprkos izjavama međunarodne zajednice da su akcije na sjeveru nekoordinisane, Kosovo ima dva puta.

"Jedan je izolacija, a drugi je suštinska autonomija. Treći način je rušenje Kurtija, ali sam kritičan prema toj opoziciji. Za posao koji je uradio dobiće rezultat koji će se videti 9. februara", naveo je Molliqaj.

Prema njegovim riječima, ni formiranje Zajednice srpskih opština ne riješava problem na sjeveru.

"Asocijacija nije put mira, već sukoba, jer otvara mogućnost instrumentalizacije. Svaki put kada budemo imali političke subjekte koji imaju aspiracije za konačnom secesijom uvijek će doći do sukoba i zato PSD čvrsto vjeruje da treba da živimo u miru na Balkanu i u miru sa Srbijom i mi smo za redefinisanje granica jer smatramo da je to izbor mira. Ne privremen, već konačan", rekao je Molliqaj.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online