Građani odlaze...

Poslanik Demokratske partije Kosova Bekim Haxhiu izjavio je da svakodnevna retorika o mogućim napadima iz Srbije tera strane investitore sa Kosova, prenosi Periskopi.

Haxhiu je na sastanku Zdravstvene komisije sa njemačkom delegacijom rekao da se odlazak građana dešava zbog siromaštva. Kako je naveo, odlazak mladih se može zaustaviti samo ekonomskim razvojem, a njega ne može biti bez stranih investicija.

"Normalno je da ljudi odlaze iz siromašne zemlje. Kako da ovo zaustavimo? Samo ekonomskim razvojem. Kada postoji ekonomski razvoj, onda građani ne odlaze jer stvaraju bolje uslove. Ekonomski razvoj dolazi sa investicijama i uz podršku partnera i prijatelja, ali ako je svaki dan glavna vijest potencijalna pretnja koja dolazi iz Srbije i dnevno politička retorika o ratu, onda investitori ne žele da ulažu, jer hoće sigurnost", poručio je Haxhiu.

Dodao je da je zbog toga važno da se proces dijaloga sa Srbijom završi uzajamnim priznanjem.

"Moramo da pređemo na ono što je normalno susjedstvo. S obzirom da sam i ja bio pripadnik OVK, smatram da smo 1999. godine okončali pitanje rata sa Srbijom i potreban nam je mir koji se može ostvariti kroz proces dijaloga, ali da je to uz obostrano priznanje i da otvara put ka evropskoj perspektivi“, rekao je Haxhiu.

Izvor: Kosovo Online/Periskopi