Potpredsjednik LDK

Potpredsjednik LDK Lutfi Haziri izjavio je da vlada premijera Albina Kurtija dovodi Kosovo u opasnost da bude isključeno iz Berlinskog procesa, a prema njegovim riječima, to bi bio drugi ozbiljan udarac poslije debakla za članstvo u Savjetu Evrope. Dodao je da prisustvo Specijalnih jedinica Policije Kosova na sjeveru ne predstavlja deeskalaciju, prenosi Koha.

Haziri je izjavio da aktuelna vlada nije izgradila ambijent u kome bi svjetski mehanizam Kosovo učinio članom Savjeta Evrope.

„Vlada je napravila pozitivne poteze sa Cefta sporazumom, ali se vratila... Kurti je došao do tačke da Kosovo možda neće biti dio ovog mehanizma od oktobra, a ovo bi bio najveći udarac od nečlanstva u Savjetu Evropa. Ovo je najozbiljnije pitanje koje je ova vlada izazvala, nije izgradila ambijent u kome bi nas svjetski mehanizam učinio članovima“, izjavio je Haziri.

Kako je naveo, Kurti je u procesu dijaloga sa Srbijom napravio "jedan korak naprijed i dva nazad", dodajući da je prekršio obećanja data prije dolaska na vlast.

„Rekao je da ne prihvata dijalog, ako Srbija ne prihvati zločine. Kurti političke probleme koje ne razjašnjava odlaže do kraja, kao i druga pitanja. U politici su to u većini slučajeva teške odluke, ali Kurti održava populističku agendu“, dodao je on.

U vezi sa pitanjem mosta na Ibru, Haziri je naveo da Kurti, pokušavajući da otvori most za kretanje automobila, rizikuje da ga zatvori i za pješake.

Haziri je dodao da mandat Kfora na Kosovu nije samo da štiti mir, već i da "na svaki način forsira mir na teritoriji Kosova i da zaštiti Kosovo od unutrašnjih i spoljnih prijetnji".

Za sjever, Haziri je naglasio da prisustvo Specijalne jedinice ne znače suverenitet i deeskalaciju.

„Za četiri plivača koji skaču sa mosta, 300 specijalaca moralo je da ide na sjever. Prisustvo policije na sjeveru nije deeskalacija“, naglasio je on.

Haziri je dodao da će sa Lumirom Abdixhikuom kao premijerom, Kosovo imati akcije koje stvaraju zakonitost i da će uspjeti da stvori drugačije političko okruženje.

„Plan deeskalacije se mora izgraditi kroz proces sa EU... Kurti će zauvijek imati na čelu amblem da je doneo Kosovu dokument koji neće učiniti da to bude 'Zajednica', već 'Pokraijina'. Kurti je uradio posao za defakto priznanje i stao je na dejure priznanju“, rekao je on.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore