Politički analitičar

Politički analitičar Artan Muhaxhiri ocjenjuje da Kosovo prethodnih nekoliko godina nije došlo do novih priznanja jer su ona ranije bila zasnovana na pomoći njegovih velikih saveznika, Sjedinjenih Američkih Država i velikih evropskih zemalja, ali da ta vrsta podrške sada izostaje jer aktuelni premijer Albin Kurti nema nivo kooperativnosti sa međunarodnom zajednicom koji su imale prethodne vlade.

Posljednje priznanje Kosovo je dobilo od Izraela 4. septembra 2020. godine, a diplomatski odnosi uspostavljeni su 1. februara 2021. godine.

„Kosovo je mala zemlja i nema dovoljno resursa da ulaže u lobiranje u vezi sa novim priznanjima. Do sada su nova priznanja bila zasnovana na pomoći velikih saveznika, SAD i velikih evropskih zemalja, a ona je bila uzvraćena time što je Kosovo bilo saradljivo i kooperativno u pogledu dijaloga i mnogih geopolitičkih i geostrateških projekata vezanih za Balkan. To je bila neka vrsta ’Quid pro quo’ situacije. Međutim, situacija se promjenila. Premijer Kurti nema taj nivo kooperativnosti sa međunarodnom zajednicom koji su imale prethodne vlade i sada nedostaje podrška međunarodne zajednice u vezi sa novim priznanjima. To je veoma nepovoljno, ali to je realnost“, kaže Muhaxhiri za Kosovo onlajn.

Premijer Kurti, kako smatra, mora da promjeni pristup kako bi se dobili pozitivan zamah i nada u nova priznanja i u nova članstva u značajnim organizacijama.

„Postojala je velika šansa da Kosovo postane članica Savjeta Evrope ali je izgubljena zbog osrednjih političkih dobitaka. Bez promjene pristupa ne mislim da će biti pozitivne promjene u pogledu novih priznanja, čak ni od pet država EU ili čak manjih država na različitim kontinentima, Aziji, Africi... Bez velikog lobiranja, bez ulaganja mnogo novca, ulaganja mnogo političkih resursa, mislim da neće biti suštinskih promjena u ovom pogledu“, navodi Muhaxhiri.

Na pitanje da li neki saveznici Kosova, ipak lobiraju za nova priznanja ili se čeka ishod dijaloga Kosova i Srbije, on kaže da se angažovanje kosovskih saveznika u pogledu dobijanja novih priznanja ne vidi niti da ima puno razgovora u diplomatskim krugovima na tu temu.

„Zbog toga mislim da ako bi Kosovo pokazalo više volje za napretkom u dijalogu, za novim aranžmanima i novim dogovorima sa Srbijom i međunarodnom zajednicom, i ako bi Kosovo učinilo da već potpisani sporazumi postanu stvarnost, ako bi bilo važnih koraka napred, onda bi došlo i do diskusija o novim priznanjima. Pričalo se da je Grčka prije nekoliko godina bila veoma blizu priznanja, ali se sada o toj opciji više ne govori, tako da ne mislim da će doći do pozitivne promjene u ovom aspektu bez ulaganja od strane Kosova“, zaključuje Muhaxhiri.

Izvor: Kosovo Online