Zabrinjavajuće

Šef poslaničke grupe Alijanse za budućnost Kosova Besnik Tahiri rekao je da su rijetke posjete kosovskih zvaničnika Sjedinjenim Državama glavni problem Kosova, prenosi Klan Kosova.

"Vjerujem da smo u defanzivi, prošlo je dosta vremena da nismo imali nijedan ozbiljan sastanak vlade, premijera, ministara, gradonačelnika opština", kazao je Tahiri.

S tim u vezi, Tahiri je izrazio da ga to zabrinjava, jer je po njemu "diplomatija i način razmišljanja aktuelne vlade, veoma eksperimentalan, nezreo i nestrateški".

Tahiri kaže i da Kosovo nije prioritet Sjedinjenih Američkih Država, a to je zato što u svijetu ima mnogo većih problema koji privlače pažnju Amerike.

"Problema ima, bilo je problema kao što znate, ali ono što bih želeo da kažem građanima Republike je da u Sjedinjenim Američkim Državama postoji osjetljivost za Kosovo. Oni vide Kosovo kao važan politički projekat, gdje su zahvaljujući njihovoj intervenciji, koja je pomogla u našoj oslobodilačkoj borbi, pomogli da se stvori slobodna država, sa konsolidovanom, nezavisnom demokratijom", rekao je Tahiri.

Istakao je da je ta osjetljivost izuzetno velika.

Izvor: Kosovo Online/Klan Kosova