Šefica poslaničke grupe Samoopredjeljenja Mimoza Kusari-Lila izrazila je uvjerenje da će se "bez problema" ponoviti rezultat iz 2021. godine, kada je taj pokret odneo pobedu, pa čak da bi taj procenat sada mogao da bude i veći, piše Reporteri.

Kusari-Lila, koja je inače predsjednica Alternative, navodi da bi rezultat mogao biti bolji kada se uzmu u obzir neki elementi kao što su glasanje u inostranstvu, učešće dijaspore, mogućnost slanje poštom glasačkih listića u ambasade i konzulate gdje god ih Kosovo ima.

"Vjerujem da su šanse za veći procenat nakon prebrojavanja glasova dijaspore, uključujući i glasove unutar Kosova, biti velike i da će se stoga pretočiti u pozitivan rezultat", rekla je Kusari-Lila.

Inače, Pokret Samoopredjeljenje izostavio je svoja dva partnera Guxo i Alternativu van zvanične koalicije. Samoopredjeljenje je saopštilo da ne može da nastavi sa koalicijom u Centralnoj izbornoj komisiji zbog kratkog zakonskog roka i nemogućnosti ispunjavanja nekih zakonskih obaveza.

Uprkos tome, nagovestili su da će se takmičiti na zajedničkoj izbornoj listi.

Na izborima 2021. Samoopredjeljenje je dobilo 49,95 odsto, PDK 16,9 odsto, LDK 12,64, AAK 7,07, Srpska lista 5,06, Nisma 2,5 odsto.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri