Regionalna saradnja

Blokiranjem regionalne organizacije Cefta rizikuje se neuspjeh Berlinskog procesa, a takođe i sprečavanje regionalne saradnje, istakla je njemačka državna ministarka za Evropu i klimu Ana Lierman i pozvala Vladu Kosova da se što brže angažuje i nađe rješenje koje omogućava napredak, prenosi Telegrafi.

Na otvaranju Nedjelje održivog razvoja na Kosovu, Lierman je rekla da je neophodno da Kosovo bude konstruktivno po svim regionalnim pitanjima, da bi zajedno radili za zelenu i prosperitetnu budućnost Kosova u okviru Evropske unije.

"Takođe ćemo ojačati Kosovo kao investicionu lokaciju za njemačke i druge međunarodne kompanije koje žele da investiraju ovde u energetsku i klimatsku tranziciju. Zajedno ćemo raditi za zelenu i prosperitetnu budućnost Kosova u okviru Evropske unije. Sada, da bismo to uradili, potrebno nam je i Kosovo koje je konstruktivno po svim regionalnim pitanjima", kazala je Lierman.

Kako je dodala, da bi se Kosovo približilo EU, ključna je regionalna saradnja.

"Trenutno je, kao što znate, važna regionalna saradnja i organizacija Cefta i dalje je blokirana. Manuel Sarrazin vredno radi na deblokadi Ceftae i pokušava da pronađe najbolje moguće rješenje za Kosovo. On ima punu podršku njemačke vlade jer smatramo da nastavak blokade rizikuje da izbaci Berlinski proces iz kolosjeka i da ometa dalju našu regionalnu saradnju. Stoga, takođe pozivamo vladu Kosova da se sada brzo posveti rješenju koje nam omogućava da idemo naprijed i da se zbližimo i uvijek zapamtite da je Njemačka bliski prijatelj Kosova i da će uvijek biti uz vas", rekla je Lierman.

U međuvremenu, ministarka ekonomije Kosova Artane Rizvanolli je izjavila da su tokom posljednjih godina, zajedno sa partnerima, mnogo napredovali na putu energetske tranzicije ka stabilnijoj ekonomiji i društvu.

"Tokom posljednjih godina mnogo smo napredovali s jedne strane u izgradnji novih kapaciteta i pokretanju novih projekata, gdje je njemačka država bila ključni partner kao i EU. S druge strane, energetsku efikasnost smo stavili kao prioritet rasprave i sprovođenja mjera kao nikada do sada, postajući primjer za sve zemlje regiona. Želim da izdvojim poseban aspekt ove godine gdje smo uložili dodatne napore da građani u cijeloj Republici Kosovo, uključujući i četiri sjeverne opštine, gdje je struja počela da se plaća od 1. januara, postignu efikasnost kako bi svi mogli da imaju koristi od mjera energetske efikasnosti, kako bi se smanjila potrošnja s jedne strane, ali sa druge strane povećao komfor svih građana Republike Kosovo", rekla je Rizvanolli.

S druge strane, ministar za infrastrukturu Liburn Aliu rekao je da glavni izazov za Kosovo ostaje prilagođavanje klimatskim promjenama, za šta je rekao da vlada zajedno sa ministarstvom radi u tom pravcu.

"Glavni izazov za našu zemlju ostaje prilagođavanje klimatskim promjenama, mi sebe vidimo kao male i nemoćne za to, ali sa druge strane klimatske promjene utiču na nas, doživljavamo ih sa šumskim požarima, poplavama, nedostatkom vode za piće i za navodnjavanje, a svega toga će biti sve više i više jer je Kosovo dio veoma osjetljivog područja, to je oblast Mediterana na koju će klimatske promjene u velikoj mjeri uticati", kazao je Aliu.

Izvor: Kosovo Online/Telegrafi