Omiljena marka VW

Na Kosovu postoji skoro 500.000 različitih vozila, a od januara do septembra više od 32 hiljade novih vozila opremljeno je RKS registarskim oznakama.

Građani Kosova su bez sumnje ljubitelji automobila.

Tako nešto argumentuju i brojke vozila koja kruže putevima Kosova.

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova rekli su da trenutno ima 490.086 registrovanih vozila.

Pored velikog broja, iznenađuje i broj novih vozila koja su registrovana tokom mjeseci ove godine.

Prema podacima Ministarstva unutrašnjih poslova, od januara kosovskim tablicama je opremljeno 32.128 vozila.

„Tokom 2024. godini registrovano je 330.795 vozila, u ovaj broj je uključen i nastavak registracije za vozila koja su bila odjavljena. U međuvremenu, broj novih vozila registriran od januara do početka septembra iznosi 32.128”.

Međutim, pored ovih novih vozila, našim putevima se vozi i jedan veoma star automobil koji je iz 1942. godine.

Automobil registrovan sa najstarijom godinom proizvodnje je iz 1942. godine, saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Stvar koja je svima dobro poznata i nije veliko iznenađenje je da su Kosovari i dalje najveći ljubitelji njemačkih vozila.

Najomiljenija marka i dalje je Wolswagen, pošto na Kosovu "kruži" 144.223 ovakva vozila.

Podsjećamo da od 1. januara 2024. godine ne mogu da se carine vozila starija od 2014. godine. Vlada Kosova je 2017. godine usvojila zakon koji kaže da „drumska vozila koja se uvoze na Kosovo ne mogu biti starija od 10 godina. ".

Zakonom o vozilima koji je usvojen u Skupštini Kosova, jasno je navedeno da se ne mogu uvoziti vozila starija od 10 godina.

„Na Kosovu se ne mogu uvoziti vozila starija od 10 godina. Na Kosovu se ne mogu uvoziti vozila koja ne ispunjavaju standard Euro četiri“, navodi se u članu 44. Zakona o vozilima.

Takođe, zakon predviđa da drumska vozila koja se uvoze na Kosovo moraju imati sertifikat o usklađenosti za nova vozila i dokaz o porijeklu i vlasništvu vozila ili ugrađenih specijalnih dijelova.

Izvor: Monitor.al/info-ks.net