Teroristički napad

Od podizanja optužnice Specijalnog tužilaštva Kosova za slučaj Banjska, a i uoči same godišnjice sukoba grupe Srba i Policije Kosova u ovom selu, mediji na Kosovu objavljuju dijelove i navode same optužnice, u koju, tvrde, imaju uvid. U nastavku prenosimo još jedan članak:

Njihov plan je bio jasan. Za terorističku grupu koju je predvodio Milan Radoičić, prvo je bilo ključno finansijsko jačanje, piše portal Klan Kosova.

Upravo taj Srbin, veoma dobro poznat vlastima Republike Kosovo, preuzeo je na sebe organizaciju finansijskih sredstava, započevši metodom pranja novca. U tu svrhu je iskoristio nekoliko biznismena.

Jedan od njih, od 1. januara 2017. godine, R.S., takođe optuženi u slučaju "Banjska", u svojstvu vlasnika i odgovornog lica firmi RAD D.O.O i B.I, znajući da Radoičićeva imovina potiče iz kriminalnih aktivnosti, putem firmi registrovanih na njegovo ime i njihovih ekonomskih aktivnosti, sarađivao je i pomagao u konvertovanju njegove imovine, sa ciljem skrivanja ili maskiranja njenog porijekla.

Kako finansijski aspekt više nije predstavljao problem, jer je za sedam godina prikupljen novac i od milionskih tendera, Radoičić je nudio redovne mjesečne isplate onima koji bi mu se pridružili u planu.

Sve je navedeno u optužnici Specijalnog tužilaštva, koju je pribavio Klan Kosova, gdje su svjedoci dali detaljna objašnjenja.

Ukupno 66 svjedoka je ispitano o terorističkom napadu u ovom selu Zvečana, prenosi Klankosova.

Jedan od njih, pod oznakom F1, objasnio je Tužilaštvu kako mu je prijatelj, koji je bio dio grupe u Banjskoj, ispričao o načinu finansiranja jednog dijela učesnika.

„Milan je organizovao ove osobe i druge ljude u Srbiji koje je obučavao, pripremao ih lakim i teškim naoružanjem, koje su duže vrijeme vježbali u Srbiji, i većinu njih je Milan plaćao po 2.000 eura mjesečno u gotovini, kako bi ih uključio u ovu grupu. Prvo im je rečeno da idu sa idejom da oslobode sjeverni dio Kosova, takođe s ciljem da se Srbi iz tog dijela odvoje od Kosova“, citira se F1 u optužnici.

Kako je protekla organizacija napada u Banjskoj i da li je bio svijestan i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić?

Snažni signali u vezi sa onim što se dogodilo 24. septembra 2023. godine, dati su na sastanku održanom u Raški 13. oktobra 2021. godine, gdje su prisustvovali i visoki državni zvaničnici Srbije, na čelu sa predsjednikom Aleksandrom Vučićem, prenosi KlanKosova.

Na tom sastanku, gdje su prisustvovali i pripadnici paralelnih struktura na sjeveru, uključujući Milana Radoičića i V.R. (poznatijeg pod nadimkom „Mami“), Specijalno tužilaštvo posjeduje video-snimak sa njihovim detaljnim izjavama.

Tamo je „Mami“ pitao da li imaju podršku države Srbije za naoružavanje i početak otpora, žaleći se Vučiću da je Policija Kosova ranila jednog mladog Srbina na barikadama koje su Srbi podigli na sjeveru.

„Ja, poštovani predsjedniče, zajedno sa ovim momcima bio sam tamo, na prvoj liniji, svaki put kada je bilo potrebno, slušali smo našu državu svaki put, i posljednji put, kada su sredili svoj prolaz prolazeći između nas, slušali smo našu državu, više nemamo strpljenja, imam tri ćerke, najstarija ima 17 godina, nećemo vas više zadržavati, slušaćemo vas, mi idemo dole, ja imam djecu tamo, ne mogu više da čekam, možda je, ne znam kako da objasnim, ranili su mladića pred nama, šta više da čekamo“, rekao je V.R.

Vučić ga pita da li je ponuđena pomoć S. kada je bio u Zvečanu. On odgovara:

„Mislim da jeste, samo želim da znam hoćemo li imati podršku države, imamo li ljude kojima možemo da verujemo, koji su naši, mislim da sledeći put neće biti tako, govorim ovde u ime ovih mladića, koji verujem da se slažu sa mnom, ako ne misle tako, neka kažu“, oni uzvikuju da se slažu sa njegovom tvrdnjom i aplaudiraju. Nakon toga on dodaje: „ljudi koje vidite ovde došli su sa barikada. Toliko od mene, neću vas više zadržavati, hvala, ponovo učesnici aplaudiraju“. Ovo je izjava „Mamija“ pred Vučičem, jasno čujna na video-snimku koji posjeduje Specijalno tužilaštvo Kosova.

Na istom sastanku, takođe optuženi Milan Radoičić drži govor, čak šaljući poruke Vučiću u vezi sa bezbjednosnim organima na Kosovu, rekavši da će se boriti na sjeveru.

„Čuli ste ove junake šta govore, ja ću vam reći samo jednu stvar u ime svih nas, da ćemo se sljedeći put braniti do kraja, do smrti“.

Ovaj govor nagovještava da optuženi Milan Radoičić ima ključnu ulogu u vođenju kriminalnih grupa koje djeluju na sjeveru, da je organizator svih događaja i incidenata koji su se dogodili u opštinama sa srpskom većinom na Kosovu, i istovremeno potvrđuje svoju nameru za buduće organizacije i otpor do smrti.

Kao rezultat toga, 05.07.2022. godine, objavljen je i video-snimak na kojem se vidi Radoičić kako daje preteću poruku na brdu gdje je postavljen krst u Leposaviću.

Na tom snimku on kaže:

„Pravi teror nad srpskim narodom tek počinje, za moj narod na severu i za sve Srbe i ostale, dozvolite mi da vam kažem da sam ovde, vratio sam se i znate šta to znači, jer odavde nema povratka, živela Srbija“, izjavio je Radoičić.

U međuvremenu, do septembra 2023. godine, kriminalne grupe sa sjevera Srbije često su pravile veoma ozbiljne probleme, prenosi Klankosova.

Napadnuta je Policija Kosova.

Nisu pošteđeni ni novinari tokom izvještavanja iz sjevernih opština, nakon postavljanja albanskih gradonačelnika, koji su pobjedili na izborima koje su Srbi bojkotovali.

Srpske grupe nisu štedele ni napade na pripadnike KFOR-a.

Napadnuta je kancelarija Opštinske izborne komisije.

Tokom čitavog perioda od januara 2017. godine, pa više od sedam godina, Srbi su kontinuirano pripremali vojne pripreme na mnogim područjima sjevera. Policija Kosova je neke od njih na vrijeme locirala, zaplenivši im svo oružje koje su sakupili.

Izvor: Klan Kosova/Kossev