Narušeni odnosi sa SAD

Šef poslaničke grupe Alijanse za budućnost Kosova Besnik Tahiri rekao je da je Kosovo izgubilo mnogo međunarodnih saveznika zahvaljujući eksperimentisanju aktuelne Vlade i navodeći da niko ne može da živi sam i bez prijatelja i istakao da su mu najveća briga narušeni odnosi sa SAD, prenosi Ekonomija onlajn.

Tahiri kaže da su se SAD borile za Kosovo i da su zemlja koja ga je podržala sa velikom vjerom u jačanje "države" te da su im i za "vrijeme vazdušnih udara pružile podršku".

"Najveća briga za nas i dalje su odnosi na najnižem nivou sa SAD, a ti odnosi su nesumnjivo oslabili Kosovo i svako priznanje koje je došlo Kosovu, iza toga je i uticaj SAD. Aktuelna vlada je napravila fundamentalnu grešku kada se govori o međunarodnoj zajednici, a to u najvećoj mjeri predstavlja SAD. Bili su glavni u podršci Kosovu i za vrijeme rata i pomogli su našoj borbi na terenu, tako da međunarodne zajednice nisu međunarodne, već su države naklonjene Americi i mi moramo blisko sarađivati sa njima u našim strateškim ciljevima, posebno u jačanju države Kosovo", kazao je Tahiri.

Što se tiče sankcija EU protiv Kosova, Tahiri je rekao da su one neprihvatljive, posebno poslije napada na Banjsku.

"Sankcije Kosovu nisu fer, ove sankcije su nepravedne prema građanima, nema logike poslije napada 24. oktobra na Banjsku, Kosovo sa sankcijama, a Srbija privilegovana", navodi.

Kada je riječ o regionalnoj agendi, Tahiri kaže da Kosovo treba da bude njen dio.

"Gdje god Kosovo nije prisutno u regionalnoj agendi, priča o Kosovu, narativ će praviti neprijatelji Kosova, biti na regionalnom stolu jača subjektivitet Kosova i ne treba ga ukloniti. Svako ko tvrdi da treba da ukloni Kosovo iz bilo kakve regionalne inicijative šteti i mentalitetu i velikom osjećaju ljubavi koji ovaj narod ima prema Zapadu, a posebno prema SAD i EU", kazao je.

Tahiri dodaje da ih na taj način diskriminišu u nečemu što ne zaslužuje Kosovo.

"Ako postoji država koja destabilizuje region, to je Srbija kroz rusku i srpsku agendu", dodaje.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online