U kontekstu integracije

Politički savjetnik zamjenika premijera Kosova Besnika Bislimija, Klisman Kadiu, istakao je značaj prihvatanja upitnika Evropske komisije (EK), koji se smatra prvim korakom na putu ka članstvu u Evropsku uniju, prenosi Albanian post.

Kadiu je izrazio optimizam da će aplikacija Kosova biti riješena tokom mađarskog predsjedavanja Savjetom EU.

"Mišljenje EU i dobijanje upitnika su neophodni koraci koji se moraju preduzeti. Blisko smo sarađivali sa predsjedavanjima Savjeta EU tokom ovog perioda i nadamo se da će se sadašnje mađarsko odnositi prema našem zahtjevu za prijavu sa ozbiljnošću koju ono zaslužuje“, rekao je Kadiu u odgovoru za Radio Slobodna Evropa.

Kosovo je, inače, predalo dokumentaciju za članstvo u EU u decembru 2022. godine, ali ona još nije pregledana. Razlog za to su uglavnom česte tenzije u odnosima Kosova i Srbije, piše Albanian post.

EU je konstantno kritikovala Vladu Kosova za svaku odluku koja potencijalno zaoštrava situaciju na sjeveru zemlje. Vladin savjetnik je, međutim, dodao da postupke kosovskih vlasti u funkciji proširenja zakonitosti na cijeloj teritoriji treba pozitivno ocjeniti kao sljedeći korak ka integraciji.

"Što se tiče 'jednostranih poteze' i kritika EU, posmatranih u kontekstu integracije ka EU, treba ih pozitivno ocjeniti i kao korake za unapređenje djelovanja i vladavine prava u zemlji, kao i borbu protiv ilegalnih aktivnosti i kriminalnih grupa. Stoga ne bi trebalo da utiču na produženje evropskog procesa“, dodao je Kadiu.

Izvor: Kosovo Online/Albanian post