Poslanica PDK

Poslanica Demokratskog saveza Kosova Rezarta Krasniqi kaže da ne očekuje ništa novo u vezi sa dijalogom jer aktuelna vlada insistira na nekim temama zbog kojih Kosovo trpi posljedice, piše Gazeta express.

Krasniqi navodi da iako bude nove runde pregovora u Briselu, koju je tražio specijalni izaslanik za dijalog Miroslav Lajčak boraveći u Prištini i Beogradu, neće doći do bitnih odluka.

„Ušli smo u četvrtu godinu pregovora i ne vjerujem da će se bilo šta desiti, premijer Kurti svakako ne bi rekao, nije ni do sad", rekla je Krasniqi.

Krasniqi kaže da je insistiranje aktuelne vlade na nekim temama dijaloga bilo pogrešno, zbog čega sada Kosovo snosi posljedice.

"Išlo se od dijaloga do konačnog dogovora, znate da se ovog mjeseca navršava godinu dana od napada u Banjskoj i da niko nije kažnjen u Srbiji", dodala je.

Poslanik Samoopredjeljenja Adnan Rrustemi kaže da će Lajčakovi napori da organizuje sastanak u Briselu propasti.

“Uopšte nisam optimista u vezi sa procesom koji vodi Lajčak, on pokušava naravno, možda na osnovu obima i kompetencija koje postoje, ali nada da to može imati bilo kakav pozitivan učinak ne postoji”, rekao je Rrustemi.

Rrustemi je rekao da su sastanci izgubili na značaju jer se samo dvije nedjelje nakon posljednjeg sastanka u Briselu dogodio napad u Banjskoj.

“Na tom sastanku je Kosovo smatrano nekonstruktivnom stranom od strane EU”, naveo je.

Izvor: Kosovo Online/Gazetablic