Stav opozicije

Vlada Kosova i opozicija imaju različite stavove o Nacrtu zakona o Zavodu za oduzimanje nezakonite imovine, piše Teve 1.

Pokret Samoopredjeljenje smatra da nema razloga da ovaj nacrt zakona ne podrže opozicione stranke.

PDK i LDK kažu da vlada Zakon koristi za političku igru i izbornu kampanju, za šta ponovo traže tumačenje Venecijanske komisije. Takođe, smatraju da je svaku inicijativu koja od sada dođe u parlament proceduralno nemoguće odobriti.

Poslanik Pokreta Samoopredjeljenje Adnan Rrustemi kaže da je ovaj zakon oduvijek bio jedan od prioriteta vlade.

“U narednih nekoliko dana ćemo se time u načelu baviti na odboru i preporučićemo to za sjednicu na razmatranje i usvajanje u prvom čitanju. Ja lično smatram da bi to trebalo rješavati ubrzanim procedurama s obzirom da se radi o samo tri članka, nema razloga da se gubi vrijeme. To je ujedno i posljednja sjednica parlamenta. Čvrsto vjerujem da će u okviru ove sjednice to biti konačno odobreno”, kaže Rrustemi.

Prema njegovim riječima, treba provjeriti bogatstvo visokih državnih funkcionera.

“Nema razloga da ne glasamo za njega, u profesionalnom ili političkom smislu, osim naravno onih koji su protiv neopravdanog oduzimanja imovine. U prošlosti je LDK glasao za to, sada bi, uz razmatranje nalaza Ustavnog suda, svi morali da glasaju za to. U interesu svih je borba protiv organizovanog kriminala i korupcije, rješavanje jedne od trajnih rana visokih javnih funkcionera i zloupotrebu javnog bogatstva. Postati milioner neopravdano znači zloupotrebu državnog bogatstva”, rekao je Rrustemi.

Poslanik Demokratskog saveza Kosova Driton Selmanaj smatra da je donošenje ovog Zakona u svrhu predizborne kampanje.

„Ova vlada je pokazala da u čitavom svom mandatu nema interesa za to, nije imala cilj i jasnu ideju. Ali, sve je to bilo u funkciji populističkih izbornih ciljeva, da kažemo da smo zainteresovani da to radimo. Da su bili zainteresovani, pažljivo bi slušali Venecijansku komisiju. Ja to vidim kao interes u izborne svrhe. Mi kao LDK to vidimo kao političku igru, koja nema za cilj, kao što nikada nije imala da se zaista uspostavi sistem konfiskacije neosnovane imovine na Kosovu”, kaže Selmanaj.

Demokratski savez Kosova smatra da bi novi nacrt trebalo ponovo poslati na tumačenje Venecijanskoj komisiji.

„Mi kao LDK pažljivo ćemo pročitati novi nacrt koji je stigao, ali sam uvjeren da bi on trebao ponovo da ide Venecijanskoj komisiji, jer je Venecijanska komisija dala mišljenje i preporuku o ovom pitanju”, rekao je.

Poslanik Demokratske partije Kosova Hajdar Beqa smatra da je tehnički nemoguće nastaviti sa ovim nacrtom zakona u ovom sazivu.

„Svaka inicijativa koja od sada dođe u Skupštinu Kosova, proceduralno je nemoguće proći, jer treba vremena da prođe prvo čitanje, da se donese u radnim grupama, u skupštinskim tijelima, komisijama, da se saslušaju zainteresovane strane i da imamo transparentnost šta želimo postići ovim zakonom. Ovo pada na kraju mandata što predstavlja kampanju, jer ne namjeravaju da donesu takav zakon“, kaže Beqa.

Premijer Albin Kurti ukazao je na značaj dva dokumenta koja je prije četiri dana usvojila njegova vlada – Prijedlog zakona o osnivanju Državnom zavodu za proveru i oduzimanje nezakonito stečene imovine i Nacionalni program za sveobuhvatnu odbranu Kosova.

Izvor: Kosovo Online/Teve1