Kosovo u izolaciji

Bivši glavni pregovarač Kosova u dijalogu sa Srbijom Edita Tahiri ne očekuje da će se dijalog nastaviti do izbora na Kosovu. Prema njenim riječima, proces normalizacije kosovsko-srpskih odnosa je blokiran već dvije godine. Ističe da suverenitet na sjeveru ne postoji i da je aktuelni premijer Albin Kurti pokrenuo inicijativu za otvaranje mosta na Ibru i propao, prenosi Dukađini.

"Politička i bezbjednosna situacija na Kosovu nije dobra. To je situacija koja je Kosovo stavila u tešku pokornu poziciju, ne samo pred briselskim dijalogom, već i pred svetskom diplomatijom. Prvo jer je Kurtijeva antiamerička politika dovela do sloma odnosa između Vlade Kosova i Amerike, našeg glavnog saveznika koji nas je podržao da postanemo slobodna i suverena država", kazala je Tahiri.

Navodi da zbog događaja u Banjskoj Srbija do danas nije kažnjena, a da je Kosovo izolovano.

"Sada je i šef države Kosova izolovan jer su svi putevi zatvoreni. Niko nije putovao, ni premijer, ni predsjednik, ni ministar spoljnih poslova u važne zemlje svijeta. Nemamo čak ni posjete. Željela bih da istaknem da bi bez regionalnih sastanaka i samita rukovodstvo ostalo kod kuće“, izjavljuje Tahiri.

Tahiri je dodala da Kurti Kosovu ne donosi uspjeh, već samo neuspjehe.

"Suverenitet na sjeveru ne postoji zbog neuspjeha Kurtija, koji govori riječima koje ima, ali na terenu nema suvereniteta. Zašto to govorim? Jer sudovi ne funkcionišu, razlog je, kao što znamo, što je srpska manjina na sjeveru bojkotovala lokalne izbore Vučićevim direktivama, ali Kurtijevom greškom. Četiri opštine ne funkcionišu. Ne govorimo o pravoj policiji, jer nedostaje srpska manjina. U međuvremenu, imamo nestabilnost na graničnim prelazima čak i tamo gdje nema srpske manjine", kaže.

Što se tiče otvaranja mosta na Ibru, Tahiri smatra da je to inicirao sam Albin Kurti, za šta kaže da nije uspeo.

"Kurti je sam pokrenuo ovu inicijativu, sa praznim samopouzdanjem. Smatrao je da je to bilo lako, kao što je bio slučaj kada je učestvovao u dijalogu. Zato što se on prvo tome protivio, a onda je postao dio dijaloga. Misleći da je to lako jer su drugi uspjeli u dijalogu. I zato je mislio da je lako, kada je počeo da ne uspjeva u dijalogu, zaustavio je primjenu, počeo je da zahtjeva sprovođenje sporazuma, dok je bio za stolom kada je dogovor postignut umjesto za stolom da traži potpise", navodi.

Ističe da Kurti nema znanja i vještina za međunarodne odnose ili pregovore.

"Dakle, i na mostu je krenuo sam, kao što je mnoge druge stvari na sjeveru započeo sam. Onda kada se približi, trči i potajno moli Amerikance i Kfor da zaštite Kosovo. Počeo je sam i kada je video da je propalo, onda je našao krivca“, naglašava.

Tahiri ne očekuje nastavak dijaloga prije izbornog procesa 9. februara.

Izvor: Kosovo online/Dukagjini